Loe, millised ohud valitsevad Pariisi olümpial

Copy
Olümpiamängud toimuvad Pariisis 26. juulist 11. augustini ja paraolümpiamängud 28. augustist 8. septembrini.
Olümpiamängud toimuvad Pariisis 26. juulist 11. augustini ja paraolümpiamängud 28. augustist 8. septembrini. Foto: Unsplash

Kindlustusandjad on mures, et sõjalised rünnakud või tehisintellekti (AI) loodud võltskujutised võivad Pariisi olümpiamänge rööpast välja viia, ohustades ürituse tühistamist ja miljonite dollarite suuruseid nõudeid. Kindlustusandjad kandsid kahjusid pärast seda, kui 2020. aasta Tokyo olümpiamängud lükati COVID-19 pandeemia tõttu aasta võrra edasi.

Sellest ajast alates on sõjad Ukrainas ja Gazas ning valimiste laine sel aastal, sealhulgas Prantsusmaal, suurendanud poliitiliselt motiveeritud vägivalla hirmu kõrgetasemelistel ülemaailmsetel üritustel. Olümpiamängud toimuvad Pariisis 26. juulist 11. augustini ja paraolümpiamängud 28. augustist 8. septembrini.

Saksa kindlustusandja Allianz on olümpiamängude kindlustuspartner. Teised kindlustusandjad, nagu Lloyd's of London, pakuvad samuti olümpiaürituste oma «katet».

Allianzi olümpia- ja paraolümpiakava juht Eike Buergel ütles, et ollakse teadlikud geopoliitilisest olukorrast, milles maailm on. «ROK (Rahvusvaheline Olümpiakomitee), Pariis 2024 ja riiklikud korralduskomiteed koos Prantsuse ametivõimudega rakendavad kohapealsete väljakutsete osas õigeid meetmeid.»

«Islamistlikud rünnakud on mängude suurimaks julgeolekumureks,» ütles Pariisi politseiülem eelmisel kuul. «See on nii suur üritus väga suures linnas, mida iseenesest on üsna keeruline politsei kontrolli all hoida,» ütles kindlustusandja Beazley riskijuht Andrew Duxbury.

Prantsusmaa on öelnud, et nad liigutaks avamistseremoonia eemale Seine'i jõest, kui kindel julgeolekurisk kinnitut leiab. Mais arreteeriti Saint-Etienne'i linnas mees, keda kahtlustatakse rünnaku kavandamises Islamiriigi nimel linna jalgpallistaadionil olümpiamängude ajal. Kriisijuhtimiskonsultatsioonifirma AnotherDay nõustamisjuht Adam Carrier ütles, et sellised juhtumid näitavad, et Pariisi olümpiamängude vastu suunatud oht on reaalne ja püsiv.

«Kindlustusandjad kohtusid eelmisel kuul Pariisis ROK-iga, et arutada riskimaandamismeetmeid,» ütlesid Reutersile kaks allikat. ROK ütles Reutersile saadetud e-kirjas, et riskijuhtimine oli nende töö oluline osa, vähendades tõenäosust, et ootamatud sündmused mõjutavad mänge negatiivselt.

Potentsiaalsed konfliktid ja majanduslikud riskid

Veel üheks potentsiaalseks konfliktikohaks võivad kindlustusandjate sõnul olla Iisraeli võistkonnad. Iisrael osaleb mängudel hoolimata sõjalisest konfliktist Gazas, kus on hukkunud 38 000 palestiinlast. Morningstari kindlustusreitingute juht Marcos Alvarez ütles, et rünnak, mille tulemuseks on inimohvrid, varaline kahju ja äritegevuse katkemine, võib lisada mitu miljardit dollarit hinnangulistele kindlustuskahjudele, mis oleksid tekkinud, kui Tokyo olümpiamängud oleksid tühistatud COVID-19 tõttu.

ROK ostab oma kindlustuse mitu aastat ette. Tavaliselt ostab see iga olümpiamängude jaoks umbes 800 miljoni dollari suuruse katte. Konfidentsiaalsusnõuete tõttu ei saa ROK avaldada oma lepingute tingimusi.

Pariisi mängude korralduskomitee ostab samuti kindlustust, nagu ka riiklikud korralduskomiteed. Ringhäälinguorganisatsioonid, sponsorid ja reisifirmad ostavad oma kindlustuslepingud tavaliselt aasta enne üritust, samas kui külalislahkusteenuse pakkujad võivad kindlustust osta ajaliselt sündmusele lähemal.

Alates 2001. aasta 11. septembri rünnakutest New Yorgis on tavapärased ürituse tühistamispoliisid tavaliselt välistanud terrorirünnakud, kuid ürituse korraldajad ja ettevõtted saavad ka sellisteks puhkudeks osta eraldi kaitse. Haavatavad ettevõtted saavad osta ka lepinguid streikide, mässude ja tsiviilrahutuste tõttu tekkinud kahjude vastu.

Prantsusmaal toimus 7. juuli parlamendivalimiste teiseks voor, mistõttu paljud ettevõtted on valmis protestideks, mis võivad põhjustada varalist kahju.

Marshi Ühendkuningriigi spordi- ja meelelahutusvaldkonna juht Edel Ryan ütles, et ka AI-põhised rünnakud võivad mänge häirida, olgu see siis piletite või pettuste näol või otseülekannete manipuleerimisel.

Olümpiamängude korraldajad teevad meeleahutustööstuse allikate sõnul kõik, et sündmusi vajadusel ümber ajastada, kuid see pole alati lihtne, arvestades tihedat ajakava, mis võib viia võimalike tühistamisteni. «Logistiliselt oleks sellel kohutav dominoefekt,» ütles kindlustusõiguse firma HF spordivaldkonna juht Imogen Mitchell-Webb. «Siin pole ruumi asjade ümberajastamiseks.»

Allikas: Reuters

Tagasi üles