Alkoholi segamine energiajookidega laastab aju just sel moel

Copy
Alkoholi ja energiajoogi koosmõju võib püsivalt mõjutada aju funktsioneerimist.
Alkoholi ja energiajoogi koosmõju võib püsivalt mõjutada aju funktsioneerimist. Foto: eli ramos

Katsetused rottidega on näidanud, et energiajoogi segamine alkoholiga võib põhjustada pikaajalisi kognitiivse funktsiooni probleeme, suurendades muret noorte täiskasvanute joomisharjumuste pärast.

Itaalia Cagliari ja Catania ülikoolide meeskond viis läbi uuringu, milles isastele noorukieas rottidele anti alkoholi, energiajooki või nende mõlema segu. Erinevate standardkatsete abil hinnati kognitiivset funktsiooni – sealhulgas ajuskaneeringuid ja käitumiskatseid – kuni 53 päeva pärast joomist.

Need testid näitasid, et segatud jooke tarbinud loomadel esinesid püsivad muutused nende õppimis- ja meeldejätmisvõimes ning muutused aju hipokampuse osas – piirkonnas, mis vastutab õppimise ja mälu eest.

«Vähe on teada, kas nende jookide kombineeritud tarbimine noorukieas võib omada pikaajalisi mõjusid kesknärvisüsteemile, tõstatades küsimuse selle harjumuse riskidest aju küpsemisel,» kirjutavad teadlased oma avaldatud artiklis.

Loomulikult on nii alkohol kui ka energiajoogid noorte seas populaarsed mitmel põhjusel – alates hilisõhtustest pidudest kuni hilisõhtuste õppimisseanssideni – ja selle uuringu järeldused viitavad sellele, et need harjumused võivad põhjustada pikaajalist kahju.

Eelkõige näib, et hipokampuse plastilisus võib olla mõjutatud, halvendades aju võimet kohaneda ja muutuda vastavalt uuele teabele ja nõudmistele. See on aju normaalse funktsioneerimise jaoks oluline osa.

Kuigi alguses näitasid alkoholiga ja energiajoogiga rotid teatud aju mõõdikute ja funktsioonide tõusu – sealhulgas valgu tõusu, mis soodustab neuronite kasvu – siis need eelised ei kestnud ning aja jooksul ja täiskasvanueas toimus tegelikult aju võimekuse langus.

«Meie tulemused näitavad, et alkoholi ja energiajoogi segamine noorukieas põhjustab hipokampuse adaptiivseid muutusi elektrofüsioloogilisel ja molekulaarsel tasandil, mis on seotud käitumuslike muutustega, mis on juba noorukieas tuvastatavad ja püsivad täiskasvanueas,» kirjutavad teadlased.

Neid tulemusi tuleb veel kinnitada inimkatsetega ning tõenäoliselt esineb sugude vahel erinevusi hormoonide interaktsioonide tõttu, mida nad selles uuringus ei suutnud uurida. Kuid nende järeldused viitavad sellele, et mured energiajoogi tervisemõjude pärast on õigustatud. Alkoholiga on samuti seotud palju terviseprobleeme ning on selge, et nende kahe segamine ei ole parim idee.

Noorukitele antud jookide kogused olid võrreldavad liigtarbimisega, mis tundub olevat tõusuteel noorte täiskasvanute seas. Nüüd soovivad teadlased teha täiendavaid uuringuid, et välja selgitada, millised võivad olla tagajärjed.

«Kokkuvõttes viitavad andmed tugevalt sellele, et alkoholi ja energiajoogi segamine noorukieas võib omada tagajärgi, mis ei pruugi olla lihtsalt nende koosmõjude summa, vaid püsivalt mõjutada ka hipokampuse plastilisust,» kirjutavad teadlased.

Uuring on avaldatud ajakirjas Neuropharmacology.

Allikas: ScienceAlert

Tagasi üles