WHO: laialt kasutatud talk võib olla vähitekitaja

Copy
Kahtlustatakse, et talk võib tekitada vähki.
Kahtlustatakse, et talk võib tekitada vähki. Foto: Freepik

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) vähktõve agentuur liigitas reedel talgi inimestele tõenäoliselt kantserogeenseks, kuid sõltumatu ekspert hoiatas, et seda teadet ei tohiks pidada otsustavaks tõendiks.

«Otsus põhines piiratud tõenditel, et talk võib põhjustada inimestel munasarjavähki. See oli seotud vähiga rottidel ja tugevate mehhanistiliste tõenditega, mis näitavad talgi kantserogeenseid märke inimrakkudes,» teatas WHO Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (International Agency for Research on Cancer ehk IARC).


TALK
 

Talk on üks silikaatsetest savimineraalidest.
Keemiline valem: Mg3Si4O10(OH)2.

Talk on mineraalina väga pehme (kõvadus Mohsi astmikul 1). Tema erikaal on 2,7–2,8. Puhas talk on värvuselt valge, kuid lisandite tõttu võib värvuda hallikaks, kollakaks, rohekasvalgeks või pruuniks.
Selle mineraali avastas füüsik Michael Faraday.

Talk on looduslikult esinev mineraal, mida kaevandatakse paljudes maailma osades ja mida sageli kasutatakse talgipulbri valmistamiseks.

Lyonis asuv IARCi sõnul puutub enamik inimesi talgiga kokku beebipuudri või kosmeetikatoodete kujul.

«Kuid kõige olulisem kokkupuude talgiga toimub talgi kaevandamisel, töötlemisel või toodete valmistamisel,» lisas agentuur.

Agentuuri sõnul on arvukad uuringud järjepidevalt näidanud munasarjavähi esinemissageduse suurenemist naistel, kes kasutavad talki oma suguelunditel.

Kuid ei saa välistada, et mõnes uuringus võis talk olla saastunud kantserogeense asbestiga.

«Põhjuslikku seost talgiga ei suudetud täielikult tõestada,» märkis agentuur oma järeldustes, mis avaldati ajakirjas The Lancet Oncology.

Ühendkuningriigi Avatud Ülikooli statistik Kevin McConway, kes uuringus ei osalenud, hoiatas, et IARC hindamise kõige ilmsem tõlgendus on tegelikult eksitav.

Agentuuri eesmärk on vastata küsimusele, kas aine võib teatud tingimustel põhjustada vähki.

«Kuna uuringud olid vaatlusuuringud ja ei suutnud tõestada põhjuslikkust, ei ole kindlat tõendit, et talgi kasutamine põhjustab suurenenud vähiriski,» lisas ta.

Teade tuleb vaid nädalad pärast seda, kui USA farmaatsia- ja kosmeetikatoodete hiiglane Johnson & Johnson nõustus maksma 700 miljonit dollarit, et vabaneda süüdistustest, mille kohaselt ta eksitas kliente oma talgipõhiste toodete ohutuse kohta.

Johnson & Johnson ei tunnistanud oma süüd, kuigi ta tõmbas toote Põhja-Ameerika turult tagasi juba 2020. aastal.

2020. aastal avaldatud uuringute kokkuvõte, mis hõlmas 250 000 naist Ameerika Ühendriikides, ei leidnud statistilist seost talgi kasutamise puhul suguelunditel ja munasarjavähi riski vahel.

IARC liigitas ka akrüülnitriili – keemilise ühendi, mida kasutatakse polümeeride tootmiseks – kantserogeenseks inimestele, andes sellele oma kõrgeima hoiatustaseme.

See tugines piisavatele tõenditele, mis seostasid akrüülnitriili kopsuvähiga.

Akrüülnitriiliga valmistatud polümeere kasutatakse kõiges, alates riidekiududest ja vaipadest kuni plastide ja muude tarbekaupadeni.

Allikas: ScienceAlert

Tagasi üles