Hiinlased võtsid robotkoerad vaegnägijaile abiks

Copy
Robotkoer on umbes inglise buldogi suurune, kuid veidi laiem. Robotkoer tagab tänu oma kuuele jalale stabiilse ja vaikse liikumise.
Robotkoer on umbes inglise buldogi suurune, kuid veidi laiem. Robotkoer tagab tänu oma kuuele jalale stabiilse ja vaikse liikumise. Foto: Shanghai Jiao Tong University

Hiina teadlased on välja töötanud robotjuhtkoera, et aidata nägemispuudega inimestel paremini liikuda. Shanghai Jiao Tongi ülikooli mehaanikainseneride teaduskonna loodud kuuejalgne robot suudab saavutada kiiruse kuni 3 m/s, kohandudes nii aeglase kõndimise kui ka kiirema sammuga. Robot kasutab kaameraid ja andureid, et reageerida ja tuvastada liiklusmärke, ning selle häältuvastuse täpsus on üle 90 protsendi.

Hiinas on vaid veidi üle 400 juhtkoera ligi 20 miljoni nägemispuudega inimese kohta, mistõttu on robotjuhtkoerte arendamine eriti oluline. Need robotid võivad olla taskukohasemad ja kättesaadavamad kui traditsioonilised juhtkoerad, kelle väljaõpe on aeganõudev ja kallis.

Uurimisrühma juht professor Gao Feng rõhutas, et robotjuhtkoerte tootmist on võimalik laiendada, eriti suures tootmispiirkonnas, nagu Hiina. Ta usub, et see tehnoloogia võib oluliselt vähendada kulusid ja suurendada ligipääsetavust abivajajatele.

Inimese ja masina vahelise interaktsiooni tehnoloogia läbimurre – juhtrobotist saab nägemispuudega inimeste jaoks «teine silmapaar».
Inimese ja masina vahelise interaktsiooni tehnoloogia läbimurre – juhtrobotist saab nägemispuudega inimeste jaoks «teine silmapaar». Foto: Shanghai Jiao Tong University

Robotkoer, mis on umbes inglise buldogi suurune, kuid veidi laiem, tagab oma kuue jalaga stabiilse ja vaikse liikumise. Praegu toimuvad välitingimustes katsetused, kus robotit testitakse nägemispuudega inimeste osalusel, et seda täiustada vastavalt kasutajate tagasisidele.

Teadlased näevad suurt potentsiaali tõmbeliideses, mis võimaldab kasutajatel robotit juhtida, tõmmates selle küljes olevat rihma. Siiski on enne tehnoloogia laialdasemat kasutuselevõttu vaja täiendavaid uuringuid ja arendustegevust.

Kuuejalgne juhtrobot.
Kuuejalgne juhtrobot. Foto: Shanghai Jiao Tong University

Allikas: interestingengineering.com ja Shanghai ülikool.

Tagasi üles