NAISED, ETTEVAATUST! Tampoonidest leiti tervist kahjustavaid metalle

Copy
Tampoonidest leiti mürgiseid metalle.
Tampoonidest leiti mürgiseid metalle. Foto: Unsplash

UC Berkeley Rahvatervise Kooli teadlased tuvastasid nii orgaanilistes kui ka mitteorgaanilistes tampoonites toksilisi metalle, nagu plii, arseen ja kaadmium.

Public Health Berkeley andmetel uurisid ülikooli teadlased 30 tampooni 14 erinevast brändist ja leidsid 16 metalli, mis võivad suurendada naiste riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, vähki, viljatusse ja isegi dementsusesse.

Uuringu kaasautor Kathrin Schilling tunnistab, et toksilised metallid on kõikjal ja me puutume nendega madalatel tasemetel kokku kogu aeg.

Juhtivautor Jenni A. Shearston rõhutab, et tupe tundlikkusest ja tampoonide laialdasest kasutamisest tingitult on olukorral suur potentsiaal kujutada endast tõsist probleemi rahva tervisele.

Tampoonide uuring: 16 metalli, mis võivad kahjustada siseorganeid

Uuringus analüüsiti 14 erineva tootja 18 tootesarja ja mõõdeti 16 metalli sisaldust 30 tampoonis.

Teadlased tuvastasid kõik 16 metalli vähemalt ühes uuritud tampoonis, sealhulgas mõned toksilised metallid, nagu plii, millel ei ole ohutut kokkupuute taset.

Berkeley jätkas, et kontsentratsioonid varieerusid riigiti, kuigi nad uurisid ainult USA ja Suurbritannia tampoone ning võrdlesid kaupluse brände ja tuntud kaubamärke, samuti orgaanilisi ja mitteorgaanilisi variante. Leiti, et pliid esines kõige rohkem mitteorgaanilistes tampoonides, samas kui orgaanilised tampoonid sisaldasid arseeni.

Need metallid võivad potentsiaalselt kahjustada siseorganeid, aju, samuti närvi- ja endokriinsüsteeme. Need võivad mõjutada ka ema tervist ja loote arengut.

Teadlased ei tea veel, kas need metallid põhjustavad kahjulikke mõjusid. Edasised uuringud peavad hindama, kui palju neid metalle imendub tuppe ja kas organism võtab sisse ka teisi kemikaale. Kuna leiud puudutavad iga kuu nii paljusid naisi, tuleks kiiremas korras teha rohkem uuringuid.

Shearston loodab, et tootjatelt nõutakse oma toodete testimist metallide, eriti toksiliste metallide suhtes. Ta lisas, et oleks põnev näha, kui avalikkus nõuaks seda või küsiks paremat märgistust tampoonide ja teiste menstruatsioonitoodete kohta.

Kuidas 16 metalli tampoonidesse jõudsid?

UC Berkeley andmetel võivad tampoonid tootmisprotsessi käigus absorbeerida metalle. Või võivad need esineda lisandite, näiteks valgendajate ja antibakteriaalsete ainete tõttu.

Shearston märkis, et ei teata, kas brändid peavad hindama tampoonide toksilisuse taset. Kuid on teada, et tupel on suurem kemikaalide imendumise potentsiaal kui meie nahal.

Kuna pool maailma elanikkonnast on aastaid igakuiselt menstruatsiooni kogenud ja neist rohkem kui pooled (52–86%) kasutavad tampoone päevade ajal, on potentsiaalne rahvatervise probleem lisaks haigustele ka viljatus.

Kuigi ei teata, kuidas need metallid keha mõjutavad, leiutati tampoonid alles 1931. aastal ja muutusid laialdaselt kasutatavaks 1960. aastatel, seega ei pruugi me täielikult mõista nende mõju ega parimaid tavasid. Kuid sellised metallid, nagu arseen ja plii, on toksilised ning me puutume nendega kokku rohkem, kui sooviksime. Orgaanilisus ei muuda seda. Seega oleks tervist silmas pidades ideaalne hoida mürgised materjalid kehast eemal.

Shearston lisas, et oleks põnev näha ka avalikkust seda nõudmas.

Uuring pealkirjaga «Tampons as a source of exposure to metal(loid)s» avaldati ajakirjas Science Direct.

Allikas: Interesting Engineering

Tagasi üles