Ameerika valuarstide soovitused suvise migreeniga toimetulekuks

Copy
Miljonid inimesed kannatavad migreenihoogude käes, kuid ühtset ravi sellele veel leitud ei ole.
Miljonid inimesed kannatavad migreenihoogude käes, kuid ühtset ravi sellele veel leitud ei ole. Foto: Unsplash

Ühel vihmasel ja kuumal Lõuna-Florida päeval piinab Sophia Garzoni peavalu. Tema kohal seisev doktor Maike Blaya süstib Botoxit noore naise peanahka, lõuga, kaela, otsmikku ja õlgadesse. Garzon sulgeb silmad, lootes, et Botox hakkab mõjuma ja leevendab tema valulikku migreeni.

Boca Ratonist pärit 22-aastane Garzon veedab vähemalt nädala kuus pimedas toas, oodates, et valu, valguse tundlikkus ja pearinglus kaoksid. Viimastel aegadel on aga tõusva lauljatari elu veidi paremaks muutunud.

Blaya, kes on peavalu spetsialist Memorial Neuroscience Institute Headache Centeris, on leidnud Garzonile sobiva kombinatsiooni teraapiatest, mis toovad leevendust. Suvekuumuse saabudes näevad spetsialistid, nagu Blaya, suurenenud nõudlust peavalu leevendamise järele. Cincinnati ülikooli Gardner Neuroscience Institute'i uus uurimus näitab, et tõusvad temperatuurid võivad vallandada valulikud migreenid ja sagedamad peavalud.

Cincinnati ülikooli pressiteates kinnitatakse, et ilmamuutused on üks levinumaid migreeni vallandajaid. Umbes 90 protsenti inimestest ei suuda migreenihoogude ajal normaalselt funktsioneerida, ütleb Blaya. Õnneks on praegu võimalik patsientidele palju abi pakkuda ja peaaegu kõigile on midagi varuks.

Uued avastused migreeniravis

Migreenid mõjutavad vähemalt 39 miljonit ameeriklast ning vastavalt American Migraine Foundationi andmetele on naised meestest kolm korda suurema tõenäosusega kannatajad. Migreenihoog on palju enamat kui lihtsalt kohutav peavalu; see võib hõlmata kaelavalu, iiveldust, pearinglust ja tundlikkust valguse, helide ja lõhnade suhtes. Kannatajad kaotavad sageli terveid päevi, olles seisundist liiga häiritud, et igapäevaseid ülesandeid täita.

Garzoni sõnul on tema migreenide vallandajateks stress, dieet, lõhnad või ilm. Mõnedel naistel põhjustavad migreene hormonaalsed muutused, mis langevad kokku menstruaaltsükliga. Praegu migreenidele ravi ei ole, kuid Blaya ja teised peavaluspetsialistid aitavad Florida patsientidel sümptomeid hallata.

Blaya ravivahendite hulka kuuluvad seadmed, ninaspreid, süstid, infusioonid ja ravimid. Blaya süstib Garzonile iga 10 nädala järel Botoxi kombinatsiooni ning määrab Ubrelvyt, uut migreeni suukaudset ravimit, mis blokeerib valku nimega CGRP, mis arvatakse mängivat suurt rolli migreenihoogudes.

Spetsialistid kasutavad uut tüüpi ravimeid, mida nimetatakse anti-CGRP (kaltsitoniini geeniga seotud peptiid) ravimiteks, et ravida või lühendada migreenihooge. CGRP blokeerivad ravimid takistavad selle valgu toimet, püüdes ennetada migreenihooge, neid lühendada või valu leevendada. Viimase viie aasta jooksul on FDA heaks kiitnud mitu ravimit, mis blokeerivad CGRP retseptoreid; mõned võetakse suu kaudu migreenihoo korral, teisi süstitakse iga kuu või kord kvartalis migreenihoogude vältimiseks.

Uued ravivõimalused

Garzoni peavalud algasid teismeeas, kui ta proovis mitmeid tablette ja seadmeid, kuid migreenid jäid endiselt vaevama. Blaya kombineeritud teraapiad on esimesed, mis on vähendanud tema sümptomite sagedust. Ta on saanud salvestada muusikat Los Angelese stuudios ja ta andis just välja uue singli «Miss Me».

Garzoni sõnul on üldine valupäevade arv vähenenud, kuid ta ei usu, et migreenid täielikult kaovad. Migreenihaigused on nähtamatud haigused ja nende jaoks pole piisavalt eestkõnelejaid.

Miami ülikooli tervisesüsteemis uurib peavalude divisjoni juht doktor Teshamae Monteith migreene ja teeb teadusuuringutes koostööd kolleegidega. Isegi kõigi nende uute teraapiate juures on migreenid endiselt tohutult aladiagnoositud ja alatöödeldud, ütles Monteith. Ainult vähesed diagnoosi saanud inimesed on teadlikud edusammudest ja saavad sobivat ravi.

Tema kliinikus kaasatakse patsiente mitme teraapia katsetesse. Viimase viie aasta jooksul on edusammud ravis hõlmanud kantavaid seadmeid. FDA on heaks kiitnud neli migreeniseadet, mis edastavad elektrilisi impulsse närvidele, mis võivad põhjustada migreeni. Neid kantakse erinevates kohtades: otsmikul, kaelal, käsivarrel või peas.

Monteith ja tema kolleegid uurivad seadet, mida kantakse käsivarrel ja mis kasutab telefonirakendust, et stimuleerida valu leevendamist. Nad uurivad ka ninaspreid, mis takistab ägedat peavaluhoogu, ja hingamisseadet täiskasvanutele, kes kannatavad migreeniaurade all.

Sarnaselt Blayaga Memorialis jälgivad nad anti-CGRP ravimite ja Botoxi kombineerimist, et näha, kas see kombinatsioon vähendab kuus esinevaid migreenipäevi. Nad juba kasutavad seda kombinatsiooni, kuid kliiniline uuring on oluline, et andmeid koguda ja neid kindlustusseltsidele esitada.

Monteithi sõnul on üks väljakutse see, et mitte kõik olemasolevad ravimid pole kindlustusega kaetud ja mõned võivad olla kulukad. Nad teevad kõik, et töötada välja paremaid strateegiaid; mõnikord on kulu ja kindlustus takistuseks ja just siin tuleb mängu eestkoste. Paljud patsiendid sõltuvad kulude katmiseks kupongiprogrammidest.

Monteith ütleb, et migreenid võivad erineda intensiivsuse, peavalu asukoha ja vallandajate poolest. Oluline on kohandada parim raviskeem patsiendile, mis võib hõlmata uuemaid ravimeetodeid, vanemaid ravimeetodeid või käitumisteraapiat, nagu elustiili muutused. See sõltub tõesti nende vajadustest ja migreeni asukohast. Samuti on oluline anda inimestele seda, mida nad tegelikult võtavad.

Tulevikus võib saada kättesaadavaks uus ravimiklass. Teadlased uurivad antikehi, mis sihivad spetsiaalselt hüpofüüsi adenülaatsüklaasi aktiveeriva peptiidi (PACAP) retseptoreid, mis võivad käivitada migreenihoo. Migreeniuuringute teadlased usuvad, et kui leitakse tõhus PACAPi inhibiitor, on arstidel veel üks ravim oma ravivahendite hulka lisada.

Lõppjäreldus

Migreenihoogudega inimestel on lootust. Mõned inimesed on saavutanud vabaduse või sellele lähedase seisundi, ütleb Monteith. Kui te ei otsi abi oma migreeni jaoks, siis julgustab ta teid tungivalt alustama. On nii palju uusi ravivõimalusi ja palju rohkem on tulekul. Garzon on saanud Migreenihaiguste Assotsiatsiooni eestkõnelejaks.

Allikas: Medical Xpress

Tagasi üles