KAS MÜSTIKA Teadusuuring näitab sünnikuu mõju jalgpallikarjäärile

Copy
EMi üks tähtmängijaid on Türgi ründav poolkaitsja Arda Güler, kes on sündinud 25. veebruaril 2005.
EMi üks tähtmängijaid on Türgi ründav poolkaitsja Arda Güler, kes on sündinud 25. veebruaril 2005. Foto: Julian Stratenschulte

Mis on ühist jalgpalluritel Jamal Musialal, Arda Güleril ja Cristiano Ronaldol? Nad mitte ainult ei sära oma koondise särgis, vaid on ka kõik sündinud veebruaris. Strathclyde'i ülikooli teadlased on leidnud, et see pole juhus.

Strathclyde'i ülikooli uurimisprojekt, mida juhivad rakendusliku majandusteaduse magistriõppe üliõpilane Aidan Rooney ja dr Markus Gehrsitz, on avastanud tugevaid tõendeid suhtelise vanuse mõju kohta tänavustel Euroopa meistrivõistlustel jalgpallis. See nähtus, mida on märgatud ka hariduses ja mitmel teisel spordialal, viitab varem sündinud isikute suuremale esindatusele selles kategoorias.

Uuringus leiti, et jaanuaris sündinud mängijaid on meeskonnas peaaegu kaks korda rohkem kui detsembris sündinud mängijaid, kuigi mõlema kuu sündimus on peaaegu võrdne. Laiemalt on näha, et hiljem sündinud mängijate esindatus võrreldes aasta esimestel kalendrikuudel sündinud mängijatega on selgelt väiksem.

Vanuse eelis

Teadlased nimetavad seda nähtust «suhtelise vanuse efektiks». Kuna enamik jalgpalliliite kasutab 1. jaanuari oma noorte koondiste mängukõlblikkuse kuupäevana, on jaanuaris sündinud mängijad peaaegu aasta võrra vanemad kui detsembris sündinud sama kohordi mängijad. Nende vanuse eelis võib tähendada, et neil on paremad võimalused saada valitud oma noorte rahvuskoondisesse.

Strathclyde'i teadlased kinnitavad, et suhtelise vanuse mõju on noorte puhul tõepoolest märgatavam. Nende analüüsist, mis hõlmas käesoleva aasta alguses toimunud Euroopa meistrivõistluste alla 17-aastaste võistkondade meeskondi, selgus, et jaanuarist märtsini sündinud mängijaid oli üle nelja korra rohkem kui oktoobrist detsembrini sündinud mängijaid. Näitena võib tuua alla 17-aastaste meistrit Itaaliat, kelle 20-liikmelises meeskonnas oli 11 aasta esimeses kvartalis sündinud mängijat ja ainult üks detsembris sündinud mängija.

Uuringu juhtiv teadur Aidan Rooney selgitab: «Üks aasta ei pruugi tunduda suur erinevus, kuid noorte tasandil võib see tähendada, et jaanuaris sündinud mängijatel on peaaegu 10% rohkem mänguaega kui detsembris sündinud mängijatel.»

Samas on tunda, et esialgne eelis lõpuks tasandub. Täisealiste mängijate puhul ei olnud sünnikuu märkimisväärne turuväärtuse ennustaja.

Dr Gehrsitz ütles: «Vanuse eelis on noorte tasemel suur ja varasem sünnikuu suurendab ikkagi oluliselt tõenäosust jõuda täiskasvanute tasemel rahvuskoondisesse. Kuid kui mängija jõuab sellele tasemele, määravad teised tegurid, kas temast saab superstaar.»

Arutelu käib selle üle, kuidas täpselt mõjutab sünnikuu mängija valikuvõimalusi. Füüsiline areng näib olevat peamine tegur ja uuringu tulemused toetavad seda suunda. Varasemad uuringud viitavad ka psühholoogilistele teguritele, sotsiaalsetele oskustele ja mängukogemusele.

Samuti tuleks olla ettevaatlik, et mitte teha üldistusi. Mis on keskmiselt tõene, ei pea olema tõene üksikjuhtudel. Nimelt on Kylian Mbappe (detsember), Pedri (november) ja Ilkay Gündogan (oktoober) igaüks omal moel maailmatasemel ja Euroopa parimate mängijate hulgas, hoolimata sellest, et nad on sündinud aasta viimastel kuudel.

Ükskõik, mis ka ei oleks olnud see tegur, aitab varajane sünnikuu ikkagi karjääriredelile jalad peale saada. Varem sündinud noormängija võib teatud vanuseklassis tõenäolisemalt silma paista suurema pikkuse, tugevuse ning füüsilise, vaimse ja emotsionaalse küpsuse tõttu. Seetõttu võib neile avaneda rohkem treenimisvõimalusi, mis suurendab nende võimalusi saada professionaaliks ja toob kaasa kallutatud jagunemise, mida me profimängudes näeme.

Professionaalses karjääris, eriti rahvusvahelistel võistlustel, muutuvad sellised tunnused nagu pikkus vähem oluliseks, sulandudes kokku suurema konkurentsiga.

Atleetlikkus on tippspordi juures iseenesestmõistetav. Tõelise tippjalgpalluri staatus nõuab siin selliseid eristavaid tegureid nagu erakordne pallikäsitlus, märkimisväärne kiirus või järjekindel oskus skoorida.

Aidan Rooney sõnul on tulemused väga huvitavad ja kuigi esialgu üllatavad, on need väga loogilised ning annavad üsna selge pildi sellest, millist rolli mängib sünnikuu.

Koostanud Glasgow Strathclyde'i Ülikool

Allikas: phys.org

Tagasi üles