Teine koht suurvõistlustel teeb õnnetumaks kui kolmas – vaata, kuidas see kindlaks tehti (2)

teadus.postimees.ee
Uuendatud 30. juuni 2024, 09:37
Copy
Michael Phelpsi nägu 2012. aasta olümpiamängudel pärast 200 m liblikujumisel saadud hõbemedalit on kõike muud kui rõõmus.
Michael Phelpsi nägu 2012. aasta olümpiamängudel pärast 200 m liblikujumisel saadud hõbemedalit on kõike muud kui rõõmus. Foto: Toby Melville

2022. aasta Pekingi olümpiamängudel oli Alexandra Trusova hõbemedali võitmise järel nii pettunud, et ta ei kavatse enam kunagi uisutada. 

Ujuja Michael Phelps väljendas segadust ja pettumust Londoni olümpiamängudel, kui ta lisas oma kuldmedalite hulka hõbeda. Samadel mängudel kogus internetiavarustes populaarsust ka võimleja McKayla Maroney tõsine näoilme medalitseremoonial.

Need kaamera poolt jäädvustatud hetked paljastavad üllatava mustri: hõbemedalistid tunduvad sageli vähem õnnelikud kui pronksmedalistid.

2021. aastal uuriti, kas selles nähtuses on ka tõetera sees.

Pettumuse tuvastamine

Kui maailma sportlased kogunevad sel suvel Pariisi 33. olümpiamängudele, astuvad paljud avatsereemooniale kuldmedalist unistades. Aga mis juhtub, kui nad jäävad sellest napilt ilma?

Uuriti 413 olümpiasportlase fotot, mis olid tehtud medalitseremooniate ajal aastatel 2000 kuni 2016. Fotod pärinesid Olympic World Library ja Getty Images  kogudest ning kajastasid sportlasi 67 riigist. Kaasati ka Sports Illustratedi olümpiamedalite ennustused, et näha, kas sportlaste näoilmeid mõjutasid nende ootuste täitumine või ületamine.

Fotode analüüsimisel kasutati näoilmete tuvastamiseks tehisintellekti. Näolihaste aktiveerimise kvantifitseerimine AI abil välistas vajaduse, et uurimisassistendid käsitsi näoilmeid kodeeriksid, vähendades isikliku kallutatuse võimalust. Algoritm tuvastas sportlaste suu, silmade, kulmude, nina ja teiste näoosade kuju ja asendi, mis viitavad naeratusele.

Kuigi hõbemedalistid olid objektiivselt paremini esinenud kui pronksmedalistid, leidis AI, et keskmiselt tundusid pronksmedalistid õnnelikumad kui hõbemedalistid.

Napilt mööda, aga mitte nagu peaks

Miks see juhtub?

Vastus peitub selles, mida psühholoogid nimetavad «vastupidiseks mõtlemiseks», mis viitab olukorrale, kui inimesed kujutavad ette, mis oleks võinud juhtuda, kuid ei juhtunud.

Selle mõtteviisi põhjal on kaks peamist selgitust sellele medalitseremooniatel esinevale nähtusele.

Esiteks moodustavad hõbe- ja pronksmedalistid erinevaid võrdluspunkte, mida nimetatakse kategooriapõhisteks vastandolekuteks. Hõbemedalistid loovad ülespoole suunatud võrdluse, kujutades ette teistsugust tulemust — «Ma peaaegu võitsin kulla.» Pronksmedalistid seevastu loovad allapoole suunatud võrdluse: «Vähemalt võitsin medali» või «See oleks võinud hullem olla.»

See võrdluse suund näitab, kuidas õnnelikkus võib olla suhteline. Hõbemedalistidele on peaaegu kulla võitmine pettumuse põhjus, samas kui lihtsalt medalivõitmine võib pronksmedalisti rahuldada.

Teiseks põhjuseks on medalistide ootuspõhised vastandolekud

Mõned hõbemedalistid on pettunud, sest nad ootasid paremat tulemust. Maroney kuulus grimass on selle näide – Sports Illustrated ennustas, et ta võidab suure edumaaga kulla. Teisisõnu, Maroney jaoks oli kõik peale kulla suur pettumus.

Leidsime tõendeid, mis kinnitavad mõlemat teooriat olümpiamedalistide näoilmete kohta. Pole üllatav, et meie analüüs leidis, et kuldmedalistid naeratavad tõenäolisemalt kui ülejäänud kaks medalisti, ja inimesed, kes ületasid ootusi, naeratasid samuti tõenäolisemalt, sõltumata nende medalist.

Naeratused pole hingepeeglid

Oluline on märkida, et need leiud ei näita, mida sportlased tegelikult tundsid hõbeda või pronksi võitmisel.

Naeratused võivad kaamera jaoks teeseldud olla. Mõnikord naeratavad inimesed, kui nad tunnevad end ebamugavalt või kohmetult .

Seega ei saa me täieliku kindlusega väita, et näoilmete ja tunnete vahel on otsene seos. Sellest hoolimata kannavad need välised emotsioonide väljendused kommunikatiivset jõudu ja pakuvad mõningast ülevaadet sportlaste tunnetest.

Meie leiud omavad tähtsust ka väljaspool olümpiamänge. Olgu tegemist õigekirjavõistluse, tööintervjuu või poliitilise kampaaniaga – teine koht võib olla pettumust valmistav.

Kui ümbermõtestada oma arusaama edust, võib tegelikult oma saavutustega rohkem rahul olla, eriti kui tunnete uhkust hästi tehtud töö üle, ilma võrdluste ja ootusteta.

Allikas: The Conversation ja Medicalxpress 

Tagasi üles