Maailma võimsaim tank tehakse valmis Euroopas

Copy
Foto: X / @VinodDX9

Euroopa kaitsetööstusettevõte KNDS on välja töötanud uue lahingutanki, EMBT ADT 140, mis on varustatud kolme relvaga, et vastata tänapäeva lahinguväljade mitmekesistele ohtudele. See tank on märk ajastu muutusest, kus traditsioonilised lahinguväljad on muutunud keerukamaks ja mitmekülgsemaks, nõudes relvastust, mis suudab tõrjuda erinevaid ohte alates droonidest kuni teiste tankideni.

EMBT ADT 140 paistab silma oma 140 mm kahuriga, mis on suurem kui teistel tankidel, ning lisaks on sellele paigaldatud 20 mm ja 30 mm automaatkahurid. Tanki disain on vastus Ukraina sõja poolt esile kerkinud vajadusele mitmekülgsema ja võimsama relvastuse järele.

Tanki veermik põhineb Leopard 2 mudelil, kuid selle lasketorn, ASCALON Demonstrator Turret 140 mm ehk ADT 140, on täielikult mehitamata ja varustatud Nexteri 140 mm peakahuriga, mida toidab automaatlaadija. Lisaks on tornis 30 mm automaatkahur ja 20 mm automaatkahur, mida juhitakse tanki kere sees asuva kaugjuhtimisega. Lisaks 7,62 mm kuulipilduja, mis asub peatorni peal olevas minitornis.

Tank on varustatud mitmesuguste süsteemidega, et suurendada selle operatiivvõimekust. Mehitamata torn sisaldab mitmeotstarbelist sensorite komplekti, mis hõlmab kuut APS/Anti-UAS radarit, nelja laserhoiatuse ja raketihoiatuse andurit, akustilist laskeandurit ja 360-kraadist olukorra teadlikkuse süsteemi.

Foto: X/@VinodDX9

Tanki relvastuse mitmekesisus on vastus laiale ohuspektrile, mis ulatub kergelt soomustatud sihtmärkidest kuni raskelt soomustatud tankideni. See näitab, et tankid on endiselt lahinguväljal elujõulised ja nende varustamine eri liiki relvadega on üks viis nende võimekuse suurendamiseks. Tanki suurem 140 mm kahuritoru ületab maailmas laialt kasutatava 120/125 mm standardi, muutes selle suuremaks ja jõulisemaks võitlusmasinaks.

Tanki arendamine on Prantsusmaa ja Saksamaa ühine ettevõtmine, et luua ühtne lahingutank mõlema riigi armeedele.

EMBT ADT 140 teeb tuledemonstratsiooni 2025. aastal.

Allikas: armyrecognition.com

Tagasi üles