USKUMATU: hai sülitas välja sipelgasiili – kuidas see võimalik on? (1)

Copy
Kuidas sai selline muidu maismaal askeldav sipelgasiil tiigerhai kõhtu, kus see korraliku segaduse põhjustas ja hai oksendama ajas? Pildil sipelgasiil Canberra lähistel.
Kuidas sai selline muidu maismaal askeldav sipelgasiil tiigerhai kõhtu, kus see korraliku segaduse põhjustas ja hai oksendama ajas? Pildil sipelgasiil Canberra lähistel. Foto: Wikimedia Commons

Teadlased, kes märgistasid mereelukaid Austraalia Orpheuse saare lähistel, olid šokeeritud, kui nende püütud tiigerhai oksendas välja okassea – haruldase ja okastega kaetud imetaja, kes on tuntud vastsete söömise poolest. Kuigi tiigerhaid söövad peaaegu kõike, paistis see sipelgasiil neile suure väljakutsena.

«Olen näinud videoid, kus nad söövad ilma põhjuseta kive,» ütles Nicolas Lubitz, endine James Cooki Ülikooli doktorant ja märgistamisretke juht, ülikooli pressiteates. «Antud juhul arvan, et sipelgasiil jäi haile lihtsalt kurku kinni.»

Lubitz suutis teha vaid ühe foto, mille leiate algartiklist.

See on vahetu fototõestus tiigerhai poolt välja oksendatud sipelgasiilist (pildil haist veidi paremal vees olev tumedam kogu)
See on vahetu fototõestus tiigerhai poolt välja oksendatud sipelgasiilist (pildil haist veidi paremal vees olev tumedam kogu) Foto: Nick Lubitz



Hai on ilmselgelt vasakpoolne hall mass. sipelgasiili on veidi raskem märgata: see on pildil keskel allosas tumedam laik. Kuid allpool on foto sipelgasiilist, et paremini mõista, mida see hai üritas seedida. Lühidalt öeldes, see pole kindlasti selline loom, keda tahaks tervelt alla neelata. Kammkarp – võib-olla. Keedetud muna – loomulikult. Aga okastega kaetud olend, kes võib kasvada ligi 61 cm pikkuseks? Seda on raske alla neelata.

Lubitz märkis, et okassead ujuvad teadaolevalt saarte vahel madalas vees, mis tõenäoliselt viis selle kiskja lõugade vahele. Sipelgasiil paistis isuäratav suutäis avatud meelelaadiga sööjale, kes võib kasvada kuni 5,5 meetri pikkuseks ja kaaluda ligi tonni. Püütud hai oli umbes 3 meetrit pikk. The Ocean Conservancy andmetel söövad tiigerhaid «praktiliselt kõike, mida nende lõuad suudavad haarata» ja nende kõhtudest on leitud nii numbrimärke, rehve kui ka teisi haisid. Kui vaid need teised haid oleksid okassea kujulised...võib-olla oleks neil olnud rohkem šanssi.

Hai väljaoksendatud sipelgasiil oli surnud. Kuigi pressiteade ei täpsustanud surma põhjust, märgiti, et okassiga oli täielikult terve, mis viitab sellele, et hai neelas selle tervelt alla. Üllatuslikult polnud hai ise ebameeldiva suutäie tõttu vigastatud ja ujus minema pärast seda, kui meeskond oli sellele akustilise jälgimisseadme paigaldanud.

Teine meeskonna poolt märgistatud tiigerhai oksendas välja poole dugongist. Kiitus nendele haidele – nad ei karda uusi toite proovida. Aga kui nad tahaksid olla veidi viisakamad, siis nad ei oksendaks ebameeldivaid toite välja, ja kindlasti mitte seltskonnas.

Allikas: Gizmodo 

Tagasi üles