Jaapanis levib haruldane lihasööjabakter, mis võib tappa 2 päevaga

Copy
Streptococcus pyogenes on teatud tingimustel tuntud ka kui lihasööja streptokokk ehk lihasööjabakter.
Streptococcus pyogenes on teatud tingimustel tuntud ka kui lihasööja streptokokk ehk lihasööjabakter. Foto: Wikimedia Commons

Jaapanis on täheldatud haruldase lihasööjabakteri levikut, mis võib inimese tappa kõigest 48 tunni jooksul. Riikliku nakkushaiguste instituudi andmetel on streptokoki toksilise šoki sündroomi (STSS) juhtumite arv tänavu 2. juuniks tõusnud 977ni, ületades eelmise aasta rekordilised 941 juhtumit. Pärast COVID-19 piirangute leevendamist on haigusjuhtude arv Jaapanis kasvanud ja võib sel aastal ulatuda 2500ni.

A-grupi streptokokk (GAS), mis põhjustab lastel tavaliselt streptokurgu sümptomeid nagu turse ja kurguvalu, võib mõnel juhul põhjustada kiiresti arenevaid ja eluohtlikke sümptomeid. Need hõlmavad jäsemete valu ja turset, palavikku, madalat vererõhku ning võivad kaasa tuua mädanikku, hingamisprobleeme, organite puudulikkust ja surma. Eriti vastuvõtlikud on üle 50-aastased inimesed.

Tokyo naiste meditsiiniülikooli nakkushaiguste professor Ken Kikuchi hoiatab, et enamik surmajuhtumeid leiab aset esimese 48 tunni jooksul pärast sümptomite ilmnemist. Ta rõhutab käte hügieeni tähtsust ja lahtiste haavade hoolikat ravi, kuna inimesed võivad kanda GASi oma soolestikus, mis võib käte kaudu levida.

Teistes riikides on samuti hiljuti täheldatud haiguspuhanguid. 2022. aasta lõpus teatasid vähemalt viis Euroopa riiki Maailma Terviseorganisatsioonile invasiivse A-rühma streptokokkide (iGAS) juhtumite arvu suurenemisest, sealhulgas STSSist. WHO andmetel on juhtumite arv suurenenud pärast COVID-19 piirangute kaotamist.

Professor Kikuchi hinnangul võib praeguse nakatumismäära juures haigestumiste arv Jaapanis sel aastal jõuda 2500ni, suremusmäär võib olla kuni 30 protsenti. Ta kutsub inimesi üles olema ettevaatlikud ja järgima isikliku hügieeni nõudeid.

Allikas: globalnews.ca

Tagasi üles