KÕIK KIRJAS Soome teadlane tegi Põhjamaade viimase 200 aasta kuritegevusest suure andmebaasi

teadus.postimees.ee
Copy
Kuritegusid on Põhjamaades üsna hästi dokumenteeritud, seega nüüd saab neid andmebaasist veelgi kergemini kätte erinevateks uurimistöödeks.
Kuritegusid on Põhjamaades üsna hästi dokumenteeritud, seega nüüd saab neid andmebaasist veelgi kergemini kätte erinevateks uurimistöödeks. Foto: Ionas Nicolae / Pixabay

Kriminalistide ja tehisaru jaoks on nüüd, mida kaevata - ülikooli lektori Miikka Vuorela suurprojektist leiab kuritegevuse ja karistuste statistika aastatel 1810-2022. 

Põhjamaades on kuritegevuse ja karistuste andmeid sisestatud erinevatesse registritesse rohkem kui 200 aastat. Varasema info juurde pääsemine on olnud päris keeruline, nõudes käsikirjaliste dokumentide aasta-aastalt käsitsi läbi otsimist. Nüüd on kõik ajaloolised kriminaalstatistilised andmed kõigile avatud veebis kättesaadavas andmebaasis.

Lektor Miikka Vuorela (Ida-Soome Ülikooli õigusteaduskond) on kogunud ja koostanud andmebaasi kuritegevuse ja karistuste statistikaga Soomes, Taanis, Norras ja Rootsis, ulatudes tagasi 1800. aastate algusesse.

«Avatud statistika näitab, kui palju on olnud iga kuriteo aastaseid süüdimõistmisi, kui palju kuritegusid on politseile teatatud, milliseid karistusi on määratud ja kui palju on olnud vange,» selgitab Vuorela oma ettevõtmise tulemusi.

Statistika on ühest kohast kättesaadav aastatest 1810–2022, kogunedes järk-järgult olenevalt algallikates saadaolevast teabest. Näiteks Soome süüdimõistmiste ja karistuste statistika on kättesaadav aastatest 1842–2022, vanglapopulatsiooni statistika aastatest 1810–2022 ja politseile teatatud õigusrikkumiste statistika aastatest 1927–2022.

Andmebaas on rahvusvaheliselt ainulaadne detailsete kriminaalõiguse statistiliste andmete kogu neljast riigist. Enamik infot pole kunagi varem kunagi muudmoodi avaldatud kui ainult valitsuse aastaaruannetena.

Andmebaasist saab kätte ka graafikuid aastate ja riikide lõikes.
Andmebaasist saab kätte ka graafikuid aastate ja riikide lõikes. Foto: criminalstatistics.fi

«Põhjamaad on üsna ainulaadsed, kuna on kogunud kriminaalõiguse statistikat nii kaua. Paljudes teistes riikides ei pruugi sarnase andmebaasi koostamine olla isegi võimalik,» rõhutas Vuorela.

krimiandmed asuvad aadressil criminalstatistics.fi ning koduleht annab ajaloolist ja võrdlevat infot kuritegevuse ja kriminaalpoliitika kohta Põhjamaades, olles hea ressurss kõigile, kes on huvitatud kuritegevuse ja karistuste ajaloo uurimisest.

Tagasi üles