Mikrotuulikud hakkavad energiat püüdma

Copy
Foto: Airiva

Disainer Joe Doucet on loonud energiat tootva tuuleturbiiniseina Airiva, mis on mõeldud linnahoonetele ja infrastruktuurile paigaldamiseks. 2021. aastal alustas Doucet tööd detsentraliseeritud tuuleenergia tootmise võimaluste uurimisega ja jõudis järeldusele, et turul on vähe sobivaid lahendusi. Seetõttu otsustas ta luua uue toote, mis oleks nii funktsionaalne kui ka visuaalselt meeldiv.

Douceti esialgne idee oli tuuleturbiinide sein, mida ta on viimase kahe aasta jooksul pidevalt arendanud, keskendudes peamiselt labade kuju ja suuruse optimeerimisele. Koostöös Airiva meeskonnaga, mille ta asutas koos energiatööstuse veterani Jeff Stone'iga, katsetati 16 erinevat vertikaalturbiini labade kujundust, et jõuda kolme lõpliku disainini, mis jõudsid tuuletunneli testideni.

Pärast põhjalikke katseid kahes USA tuuletunnelis, leidis meeskond, et spiraalne labade struktuur on kõige tõhusam. Kuigi spiraalikujuliste labadega vertikaalturbiinid ei ole uus idee, väidab Airiva, et on saavutanud olulisi edusamme mitme samal ajal töötava laba tõhusaks paigutamiseks.

Foto: Airiva

Hinnanguliselt vajaks keskmine USA majapidamine viit Airiva seadet, et täielikult elektrivõrgust sõltuvusest vabaneda. Airiva sihtrühmaks ei ole siiski kodukasutajad, vaid pigem ettevõtted, avalik-õiguslikud asutused ja kinnisvarafirmad. Seadmeid saab paigaldada maanteede või sildade äärde ning need sobivad ettevõtetele, ülikoolilinnakutele, lennujaamadele, sadamatele ja transpordisõlmedele.

Airiva tuuleturbiinide vaikne töö muudab puhta energia tootmise esteetiliselt meeldivaks ja aitab edastada sõnumit ettevõtte püüdlustest muuta maailm rohelisemaks. Airiva plaanib kasutada oma toodete valmistamisel 80 protsenti ringlussevõetud materjale.

Foto: ​ Airiva

Kuigi Airiva seadmed ei saavuta massiivsete horisontaalturbiinide energiatootmise taset, ei ole see ka nende eesmärk. Tuuleenergia varieeruva iseloomu tõttu võib teoreetiline 240 kWh ööpäevane energiatoodang reaalselt olla umbes 84 kWh, mis põhineb USA maismaa kolmelabaliste hiigelturbiinide keskmisel võimsusel. Vertikaalteljelised turbiinid on tavaliselt vähem tõhusad kui suured horisontaalteljelised turbiinid, mistõttu võib tegelik toodang olla veelgi väiksem.

Ettevõte on praegu prototüübi väljatöötamise faasis ja plaanib alustada kasutajate pilootprojektidegaselle aasta teises pooles, enne kui avab tellimused 2025. aastal.

Allikas: interestingengineering.com ja newatlas.com

Tagasi üles