MIDA? Elevandid kutsuvad üksteist nimepidi

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: @thesafariexpert / CATERS NEWS

Elevandid hüüavad üksteist, kasutades oma kaaslaste jaoks välja mõeldud nimesid, selgus hiljuti tehtud uuringust.

Erinevalt delfiinidest ja papagoitest, kes kõnetavad üksteist oma liigi teiste isendite häält jäljendades, on elevandid esimesed mitteinimestest loomad, kes kasutavad nimesid, mis ei põhine jäljendamisel, pakkusid teadlased välja.

Rahvusvaheline teadlaste rühm kasutas tehisintellekti algoritmi, et analüüsida Keenias kahe metsiku Aafrika savannide elevandikarja kõnesid. Uuring näitas, et elevandid kasutavad mitte ainult iga isendi jaoks spetsiifilisi häälitsusi, vaid nad tunnevad ära ja reageerivad neile suunatud kutsele, samal ajal kui teistele suunatud kutsed jäetakse tähelepanuta, selgitas uuringu juhtiv autor Michael Pardo.

Colorado osariigi ülikooli käitumisökoloog Parado lisas, et elevandid suudavad kuulmise järgi kindlaks teha, kas kutse on neile mõeldud, isegi kui see toimub väljaspool esialgset konteksti. Teadlased analüüsisid Keenia Samburu kaitsealal ja Amboseli rahvuspargis aastatel 1986–2022 registreeritud elevantide möiratusi, kasutades masinõppe algoritmi, ja tuvastasid 469 erinevat kutsungit, mille hulgas oli 101 kutsungi esitanud ja 117 kutsungi saanud elevanti.

Elevandid teevad väga erinevaid helisid, alates valjust trompetist kuni nii madala mürinani, et seda ei ole inimkõrvale kuulda. Nimesid ei kasutatud elevantide kutsungites alati, kuid kui nimesid hüüti, tehti seda sageli üle pika vahemaa ja eriti juhtudel, kui täiskasvanud pöördusid noorte elevantide poole. Täiskasvanud kasutasid nimesid sagedamini kui pojad, mis viitab, et selle oskuse õppimine võib võtta aastaid.

Nature Ecology & Evolution ajakirjas avaldatud uuringu kohaselt oli kõige levinum hääl harmooniarikas ja madala sagedusega heli. Kui teadlased mängisid elevandile lindistust, kus tema sõber või pereliige hüüdis tema nime, reageeris loom sellele rõõmsalt ja energiliselt. Kuid sama elevant oli vähem entusiastlik, kui talle mängiti ette teiste elevantide nimesid.

Näiteid elevantide häälitsustest saab kuulda järgnevast videost:

Erinevalt kavalatest papagoidest ja delfiinidest ei imiteerinud elevandid lihtsalt adressaadi kutset. See viitab, et elevandid ja inimesed on ainsad loomad, kes teadaolevalt mõtlevad üksteisele omavolilisi nimesid välja, mitte ei kopeeri vastuvõtja häält. Uuringu vanemautor George Wittemyer märkis, et tõendid selle kohta, et elevandid kasutavad teiste eristamiseks hääli, mis ei ole imitatiivsed, näitavad nende abstraktse mõtlemise võimet.

Teadlased kutsuvad üles uurima rohkem nimetamise talendi evolutsioonilist algupära, arvestades, et elevantide esivanemad lahknesid primaatidest ja vaaladest umbes 90 miljonit aastat tagasi. Save the Elephantsi tegevjuht Frank Pope rõhutas, et inimestel ja elevantidel on palju sarnast, sealhulgas laiemad perekondlikud üksused ja mitmekesine sotsiaalne elu, mida toetavad kõrgelt arenenud ajud. Elevandikarjade omavaheline nimede kasutamine on tõenäoliselt alles algus tulevaste avastuste reas.

Juba varasemast ajast on teada, et elevandid suudavad üksteisega hääle kaudu suhelda ja erinevaid hoiatussõnumeid edastada. 

Allikas: sciencealert.com

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles