USA-Kanada piiril ähvardab minna üsna tavatuks sõjaks (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Ettevaatust, hübriidid tulevad! (Pilt on illustreeriv.)
Ettevaatust, hübriidid tulevad! (Pilt on illustreeriv.) Foto: u_zd7i583nnc/Pixabay

Aastakümneid kestnud uuringute järgi on hübriidsed metssead kiiresti üle Kanada levinud, tekitades suurt ökoloogilist ja põllumajanduslikku kahju, mis ähvardab edasi areneda katastroofiks.

Teadlased hoiatavad, et suuremad, kiiremad ja laastavamad «superkuldid» on jõudnud Kanada-USA piirini ning ohustavad edasi lõuna poole liikudes Põhja-Dakotast Minnesotani ulatuvat ala.

Saskatchewani ülikooli teadlaste sõnul laieneb superkultide territoorium igal aastal üheksa protsenti, külvates teel hävingut. 1980ndatel geenifarmides aretatud metssead ristusid kogemata kodusigadega, omandades ökoloogilised «superjõud» – tohutu suuruse, külmataluvuse ja kiire paljunemisvõime. Kanadas on koguni kinni püütud 310-kilone tiine emis, kuid ka 150-kilogrammiseid kulte on kohatud üsna tihti ja need pole mingi haruldus.

Viimane uuring tuvastas 62 000 sellist siga 750 000 ruutkilomeetril, kuid tegelik arvukus on tõenäoliselt veel suurem.

Superkuldid võivad saada aastas kuni kuue põrsaga pesakondi ning talvele hästi vastu pidada. Põrsad võivad sündida igal aastaajal. Nad söövad põllukultuure, putukaid, linde, roomajaid ja imetajaid ning rikuvad oma maasonkimisega maastikke.

Supersead pole siiski agressiivsed, kui neid otseselt ei ähvardata.

Teadlased loodavad, et USA võimud saavad probleemist piisavalt varakult teada ning suudavad selle kontrolli alla võtta. Vastasel juhul võib põllumajandus kanda miljardeid dollareid kahju ja sigade levik hakkab kiirelt laienema.

Lisaks kujutavad supersead endast ka haiguste allikat, mis ohustab koduloomi, metsloomi ja inimesi.

Uuring avaldati ajakirjas Biological Invasions.

Allikad: Saskatchewani ülikool ja New Atlas 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles