Haruldane 2,5-meetrine kuukala uhuti kaldale ootamatus kohas

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Tiffany Boothe / Seaside Aquarium via AP

Seaside'i akvatooriumi teatel ilmus esmaspäeval USA lääneranniku Oregoni põhjaosas asuvale Gearharti rannale 2,5 meetri pikkune kuukala, vahendab metro.co.uk.

Kuukala, Mola tecta, kuulub kerakalaliste (Tetraodontiformes) seltsi ja kuukalalaste (Molidae) sugukonda. Kuukala võib kasvada kuni 3 meetri pikkuseks ja kaaluda 2500 kilogrammi. Siiani on teatud, et kuukalad elavad ainult lõunapoolkera ookeanides. 

Kuigi see kummaline hall hiigelkala tekitas inimeste uudishimu kogu maailmas, oli see eriti oluline avastus Uus-Meremaa teadlasele Mariann Nyegaardile.

Nyegaard kahtlustab, et kala ei olnud tavaline ookeani päikesekala (ik hoodwinker sunfish), mida tuntakse ka nime all Mola mola. Ta kirjeldas ja avaldas 2017. aastal uurimistöö kuukalalade, Mola tecta, kohta.

«Fotode põhjal kinnitas Marianne, et tegemist on kuukalaga ja et see võib olla suurim isend, mida kunagi on leitud,» kirjutas akvatooriumi esindaja.

Foto: Tiffany Boothe

On arvatud, et kuukala elab ainult California parasvöötme vetes, kuid mitu isendit on hiljuti kaldale uhutud Alaskal, kus veed on palju külmemad.

«Seda näha olevat kala on tõenäoliselt varemgi Vaikse ookeani loodeosas nähtud või kaldale uhutud, kuid seda peeti ekslikult tavaliseks Mola molaks,» teatas akvatoorium.

Akvatooriumi töötajad tegid Nyegaardi palvel koeproove, mõõtmisi ja fotosid olendist, mis kinnitasid tema kahtlusi selle identiteedi kohta.

Kuukala jääb tõenäoliselt veel mitmeks päevaks või nädalaks Seaside'ist põhja poole jäävasse randa lebama.

Foto: Tiffany Boothe
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles