Vaata videot SpaceXi Starshipi lend õnnestus neljandal katsel (5)

teadus.postimees.ee
Copy
Suurim ja võimsaim kunagi ehitatud kosmoserakett Starship sooritas eduka katselennu.
Suurim ja võimsaim kunagi ehitatud kosmoserakett Starship sooritas eduka katselennu. Foto: SpaceX

SpaceXi Starship saavutas oma neljandal katselennul mõlemad peamised eesmärgid: nii esimese etapi Super Heavy kanderakett kui ka teise etapi Starshipi rakett sooritasid eduka katselennu ja toimisid ootuspäraselt. Super Heavy maandus aeglaselt Mehhiko lahes ja Starship India ookeanis.

Neljas lend startis 6. juunil 2024 kell 7.50 CDT (15.50 Eesti aja järgi) Texases Boca Chicas asuvas SpaceXi Starbase'i stardipaigast.

Starshipi rakett, mis on suurim ja võimsaim kunagi ehitatud, oli varem teinud kolm katset orbiidile jõuda, kuid need lõppesid plahvatuste, mootoririkete ja lennujuhtimissüsteemi kaotustega. SpaceXi sõnul olid need ebaõnnestumised oodatud ja osa strateegiast. Pärast kolme kontrollimatut ebaõnnestumist uuris FAA juhtumeid ja andis ametliku loa neljandaks lennuks vaid päev enne selle toimumist.

Neljanda lennu ajal käivitusid Super Heavy kanderaketi 33st Raptori mootorist edukalt 32. Kanderakett naasis Maale ja sooritas seitse minutit ja 24 sekundit pärast starti Mehhiko lahes pehme maandumise. Samal ajal jätkasid Starshipi mootorid tööd ja rakett tõusis suborbitaalsele trajektoorile. Enamiku lennuajast edastasid pardakaamerad ja SpaceXi Starlinki satelliidivõrgustik reaalajas videopilti ja inseneridele telemeetriat.

See võimaldas jäädvustada märkimisväärseid kaadreid kuni Starshipi atmosfääri sisenemiseni ja maandumise lõpuni. Tavaliselt oleks selline tagasitulek side katkestanud, kuna kosmoselaeva ümber tekiks kuum ioniseeritud plasma. Seekord suutis Starship aga edastada pidevat videot ja telemeetriat, pakkudes selget pilti kuni hetkeni, mil kaamera objektiivile kogunenud praht kuumuse mõjul mõra tekitas.

Neljas lend lõppes üks tund ja kuus minutit pärast starti pehme maandumisega India ookeanis.

Katselennul ei olnud Starshipil lisakoormust ja osa soojuskaitsest oli eemaldatud, et uurida kere kuumenemist tagasituleku ajal.

SpaceXi asutaja Elon Musk teatas Xis (endine Twitter), et Starship kaotas mõned katteplaadid ja üks klapp sai kahjustada, kuid rakett täitis oma ülesanded. Kuna lend viidi lõpule täieliku kontrolli all, ei oodata FAA-lt viivitusi viienda lennu korraldamisel, mis võib aset leida juulis.

SpaceX plaanib enne mehitatud missioonide alustamist teha Starshipiga sadu testlende. Starship mängib olulist rolli NASA plaanis saata kümnendi teises pooles astronaudid Kuule. Elon Musk loodab Starshipi abil tulevikus Marsi koloniseerida.

Allikas: newatlas.com

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles