Megajõujaam Hiinas avati maailma suurim päikesepark, mis nibin-nabin kataks Eesti aastase elektrivajaduse

teadus.postimees.ee
Copy
Loode-Hiinas Xinjiangis asuv jaam katab 200 000 aakri suuruse ala ja selle aastane toodang on 6,09 miljardit kWh.
Loode-Hiinas Xinjiangis asuv jaam katab 200 000 aakri suuruse ala ja selle aastane toodang on 6,09 miljardit kWh. Foto: x/twitter Liaqat Hussain @edwardian842

Hiina ühendas just võrku maailma suurima päikeseelektrijaama, mis on piisav mõne väikese riigi varustamiseks terveks aastaks. Loode-Hiinas Xinjiangis asuv jaam katab 200 000 aakri suuruse ala ja selle aastane toodang on teadete põhjal 6,09 miljardit kWh, vahendab interestingengineering.com.

Jaam asub Xinjiangi piirkonna pealinna Ürümqi lähedal kõrbes. Jaam läks käiku sellel esmaspäeval, 3. juunil ja seda haldab Hiina riiklik Power Construction Corporation.

Selle tohutu tootmisvõimsuse selgitamiseks tuleb öelda, et jaama kavandatud väljund oleks piisav kogu Paapua Uus-Guinea riigi varustamiseks terveks aastaks. Samuti suudaks päikesejaam ära katta Luksemburgi aastase energiavajaduse. Uus päikesefarm on muljet avaldanud isegi Elon Muskile.

Xinjiang on hõredalt asustatud ja rikas oma päikese- ja tuuleenergia ressursside poolest. See teeb piirkonnast ideaalse asupaiga suurte taastuvenergia farmide jaoks, mis edastavad suurema osa oma energiast üle pikkade vahemaade Hiina tihedalt asustatud idarannikule.

Xinjiang, ametlikult tuntud kui Xinjiangi Uiguuri Autonoomne Piirkond, on Hiina loodeosas paiknev autonoomne piirkond, mis asub ristteel, Kesk-Aasia ja Ida-Aasia vahel. Xinjiang jagab piire Afganistani, Kasahstani, Kõrgõzstani, Mongoolia, Pakistani, Venemaa, Tadžikistani ja Indiaga.

Alates 1990. aastatest on Ürümqi majandus märkimisväärselt arenenud ja toimib praegu piirkondliku transpordisõlme ning kultuuri-, poliitika- ja kaubanduskeskusena.

Hiina Riikliku Energiaameti eelmisel aastal avaldatud andmed näitasid, et riigi päikeseenergia tootmisvõimsus kasvas 2023. aastal hämmastavad 55,2 protsenti. Numbrid näitavad et Hiina ehitas aasta jooksul juurde üle 216 gigavati päikeseenergiavõimsusi.

Hiina ambitsioonikad eesmärgid

Hiina eesmärk on saavutada süsinikuneutraalsus aastaks 2060. Nende eesmärkide toetamiseks on valitsus võtnud kohustuse ehitada aastaks 2030 riiki kokku 1200 GW taastuvenergia tootmisüksusi.

Praeguse tempo jätkudes saavutab Hiina oma eesmärgi viis aastat enne tähtaega. Lisaks märkimisväärsele päikeseenergia kasvule lisandub ka 20,7-protsendiline tuuleenergia tootmisvõimsuse suurenemine.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles