NEW SCIENTIST Kofeiin on ajule hea – isegi sipelgad on targemad

, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: pexels.com

Kofeiin ei ole ainult inimeste jaoks aju turgutaja. Kofeiini sisaldavat lahust joovad sipelgad suudavad magusaid hüvesid kiiremini leida, mis viitab sellele, et ravim soodustab õppimist.

Et näha, kuidas Argentina sipelgad (Linepithema humile) kofeiinile reageerivad, asetasid Saksamaa Regensburgi ülikooli teadlane Henrique Galante ja tema kolleegid paberitükile tilga suhkrulahust.

Mõned lahused ei sisaldanud kofeiini, teised aga väheses, mõõdukas või suures koguses.

Magusa maiuse leidmiseks asetati paberile üksikud sipelgad. Kui nad olid lahuse leidnud ja sellest joonud, korrati katset ning sipelgas pandi uuesti samast kohast maiust leidma. Kõik uuringus osalenud 142 sipelgat tegid seda neli korda järjest.

«Tegime hulga mõõtmisi nende teekonna ja selle kohta, kui kiiresti nad leidsid toiduallika, et hinnata, kas kofeiin tegelikult parandab nende õppimisvõimet,» ütleb Galante.

Sipelgad, kes said väikseid või mõõdukaid kofeiiniannuseid, suundusid iga katsega otsemat teed magusa juurde, mis viitab sellele, et neile oli selle asukoht meelde jäänud.

Kofeiinita sipelgad läksid mööda käänulisemaid teid, nende sooritus aja jooksul ei paranenud. Kofeiin ei pannud sipelgaid kiiremini liikuma, ütleb Galante, vaid tõhusamalt: see vähendas nende keerdkäike.

Rohkem kofeiini ei ole aga alati parem. Sipelgad, kes jõid väikseima annuse – 25 miljondikosa (parts per million ehk ppm), mis on sarnased mõnes taimes leiduva tasemega – pikendasid oma otsinguaega 28 protsenti.

Sipelgad, kes said mõõduka 250 ppm annuse – energiajoogilähedase – olid veelgi osavamad, vähendades otsinguaega 38 protsenti.

Kuid suurim annus, 2000 ppm, oli surmav.

Esialgu populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkinud Sten Kohlmann.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles