Galerii Uue tudengisatelliidi SUTS avaüritus

teadus.postimees.ee
Copy
  • 4. juunil kuulutati välja Eesti uus tudengisatelliidi projekt SUTS
  • Uut Eesti tudengisatelliiti arendatakse laiapõhjalise koostööna.
  • Eesti uus tudengisatelliit SUTS on väikseim omataoliste seas.

4. juunil toimus Tallinnas Mektorys uue tudengisatelliidi SUTSu avaüritus. SUTS ehk Strateegiliste Uuenduste Testimise Satelliit on Eesti uusim arendamisel olev satelliit, mida ehitab Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutus koostöös erinevate ülikoolidega.

Projekti tehniline eesmärk on koostöös üliõpilaste ja eraettevõtetega arendada ja ehitada valmis pikosatelliit, mis katsetab orbiidil uusi tehnoloogiaid. Tegemist on miniatuurse kuupsatelliidi formaadiga, mille ühe külje pikkuseks on vaid 5 cm.

PocketQube standardi alusel arendatava SUTSu ülesandeks on katsetada telekommunikatsiooni-, kaamerate- ja päikeseenergia tehnoloogiaid Maa lähiorbiidil. SUTSu start on kavandatud 2027-2028. aastaks. Kolmeühikulise satelliidi võtme-eesmärk ja suurim väljakutse on tehnoloogia miniaturiseerimine. Satelliidi teaduslikke laste arendavad eraettevõtted, et tudengid saaksid keskenduda satelliidiplatvormi arendamisele.

Foto: Evelin Palu

Satelliidi avaüritusel tutvustati missiooni lähemalt. «Juba enne kui saatsime tiimiga ESTCube-2 Tšehhi poole teele, olime alustanud oma järgmise satelliidi planeerimist. SUTSu tugevus on, et teeme palju koostööd ettevõtetega ja see annab tudengitele võimaluse olla kaasatud ka erasektori tegevustesse,» leiab Tudengisatelliidi juhatuse esimees Katriin Kristmann.

SUTSu puhul on suur fookus Tartu Ülikooli ja TalTechi võrdsel koostööl. Üritusel said sõna nii ülikoolide esindajad kui SUTSu partnerid ettevõtetest Skudo, Golbriak Space ning Falconers, kes kirjeldasid nende tehnoloogilisi laste satelliidi pardal. Ühte lasti, Kuu materjalidest valmistatud päikesepaneeli, arendatakse ka Tallinna Tehnikaülikoolis.

Tudengisatelliidi SUTS esitlust väisas ka president Kersti Kaljulaid.
Tudengisatelliidi SUTS esitlust väisas ka president Kersti Kaljulaid. Foto: Evelin Palu

Üritust väisas ka president Kersti Kaljulaid, kes on ka varem Tudengisatelliidi projektidele kaasa elanud. Kaljulaid sõnas: «Parim viis edasi on anda meie noortele ülikooliõpilastele kiiresti oskused, mida saab rakendada ja seejärel kiiresti panna nad tegema midagi, mis on inimkonnale kasulik, olgu selleks kosmoseteadus või keskkonnateadus. Ma tõesti usun, et see on meie tee edasi, meie viis olla kasulik.»

Üritus lõppes paneel aruteluga teemal «Milleks Eestisse kosmoseharidus?» kus osalesid kus ülikoolide esindajad ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kosmosevaldkonna juht Paul Liias. «Tudengisatelliidi projektid on andnud olulise panuse Eesti kosmosevaldkonna arengule ning aidanud kaasa kõrgtehnoloogia sektori tekkele. Eesti tehnoloogiasektori konkurentsivõime tugevdamiseks on oluline jätkata sarnaste initsiatiivide ning kosmosehariduse edendamist. Ja mine tea, äkki saame nii ka Eesti lipuga estronaudi avakosmosesse.»

SUTSu arendust juhib Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutus, mis asutati 2016 ja, mille eelmine projekt oli 2023. aasta sügisel orbiidile saadetud ESTCube-2. Koos SUTSuga avanevad uued võimalused kosmose hariduse ja tehnoloogia arenguks! Satelliidi arendamine toimub Tallinnas Mektorys ja Tartu observatooriumis.

Foto: Evelin Palu

Projekti rahastatakse riigieelarvest teadus- ja arendustegevuse rahastamise vahenditest. Satelliidi ehitamise toetajad on Yolo Group, Stoneridge Electronics, Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool.

Tagasi üles