VIDEO Aga miks ei võiks maju ehitada legoklotsidest – nüüd on see võimalik

Copy
Foto: plaex.ca/kuvatõmmis

Kui olete kunagi lapsena või isegi täiskasvanuna mänginud kokkupandavate klotsidega, siis olete kohe kvalifitseeritud ehitama maja Plaexi klotsidest. Vähemalt nii väidab meeskond, kes seisab selle uue ja vastupidava, taaskasutatud ehitusmaterjali taga, mis tundub paljudele inimestele väga meeldivat.

Jutt käib Plaex-betoonist valmistatud telliskivist, mis on tugev komposiit, koosnedes 90 protsendi ulatuses ringlussevõetud plastist. Saadud tsemendilaadne segu on purustatud, puhastatud ja pressitud läbi ekstruuderi.

Valmistatud plokk on 35 protsenti kergem kui tavaline samas mõõdus telliskivi.

Kuid naastes ehitusmeetodi juurde, siis klõpsuvad klotsid paika kergelt ilma sisselõigete ja mördita. Ettevõtte sõnul võtab nendest kahekorruselise hoone ehitamine minimaalse varustusega aega 11–12 päeva.

See tähendab, et need on mõeldud kas ambitsioonikatele, kuid algajatele iseehitajatele või hoopis teistsugusele turule – näiteks meie tulevastele humanoidrobotitest müürseppadele.

Meeskond usub, et automatiseerimine toob peagi kaasa suure muutuse, mis ületab auto ja nutitelefoni mõju kokku.

Plaexi looja Dustin Bowers on ametilt puusepp, kuid 2017. aastal, kui ta sai isaks, mõistis ta, kui palju raiskamist ehitussektoris esineb.

Sama aasta jooksul jõudis ta veel ühe äratundmiseni, lugedes uurimistööd plastiku täitematerjalina betoonis kasutamisest.

Klotsid on ka traktoriga rammimise testis hästi vastu pidanud...

Kuigi klotsid on juba praegu tellimiseks saadaval, töötab ettevõte selle nimel, et neid saaks kasutada ka majade ehitamiseks. Praegu on lubatud neid kasutada ainult aiakuuride ja müüride ehitamiseks ning haljastuselementide valmistamiseks.

Allikas: newatlas.com

Märksõnad

Tagasi üles