Maad tabas teine päikesetorm, mis kestab kolm päeva

Copy
Foto: NASA

USA ookeani- ja atmosfääriamet NOAA hoiatab, et täna tabab Maad teine päikesetorm, mille tagajärjel on 75 protsenti tõenäosust raadio-, satelliit- ja GPS-ühenduste katkestusteks, teatab space.com.

NOAA märkis, et saabuv päikesetorm on pärit aktiivsest päikeselaigust AR 13664, mis on sel nädalal juba vallandanud vähemalt 18 päikeseloidet.

Geomagnetiline torm on Maa magnetosfääri suur häire, mis võib häirida satelliitide orbiite, põhjustada raadiosidekatkestusi ja virmalisi.

Tegemist on sama Päikese piirkonnaga AR 13664, mis mai alguses paiskas välja võimsa plasmavoo.
Tegemist on sama Päikese piirkonnaga AR 13664, mis mai alguses paiskas välja võimsa plasmavoo. Foto: NASA Solar Dynamics Observatory

AR 13664 paiskas mais välja võimsa plasmavoo, mida nimetatakse krooni massiväljutuseks (CME) ja mis häiris sidet kogu maailmas.

Aktiivne piirkond tekitas kuue päeva jooksul 12 X-klassi Päikese-purset ja Maal tekkis G5-kategooria geomagnetiline torm. See tormikategooria esines enne seda 2003. aastal, kui virmalisi oli samuti näha kogu maailmas.

Iga 11 aasta tagant vahetub Päikese magnetväli, mis tähendab, et Päikese põhja- ja lõunapoolus vahetavad kohad. Päikese-tsükkel mõjutab aktiivsust Päikese pinnal, suurendades Päikese-piirkondade arvu nii tugevamates (2001) kui nõrgemates (1996/2006) faasides.
Iga 11 aasta tagant vahetub Päikese magnetväli, mis tähendab, et Päikese põhja- ja lõunapoolus vahetavad kohad. Päikese-tsükkel mõjutab aktiivsust Päikese pinnal, suurendades Päikese-piirkondade arvu nii tugevamates (2001) kui nõrgemates (1996/2006) faasides. Foto: NASA

Päikese keskmine pöörlemisperiood on 27 päeva, mis annab Maale võimaluse näha konkreetset aktiivset piirkonda umbes kaks nädalat, enne kui Päike pöördub üle läänepoolse serva.

CMEd on suunatud ja nende võimalik mõju Maale sõltub suuresti selle allika asukohast Päikesel. Et CME-l oleks suurim tõenäosus jõuda Maale, peaks see purskama Päikese keskpunktist veidi paremal. AR 13697 jõuab sellesse optimaalse Maa-ühenduse kohta umbes 4.–6. juunil, umbes ühe täieliku päikesepöörde (27 päeva) jooksul.

2024. aasta mai keskpaiga Päikese-loide oli tõesti haruldane sündmus, sest tegemist oli esimese Maale jõudnud G5 geomagnetilise tormiga alates 2003. aastast. Isegi kui AR 13697 kõrge aktiivsus jätkub, on G5-tasemeni jõudmiseks vajalike tingimuste täiuslikku kooslust raske uuesti korrata. Kuigi ei ole tõenäoline (kuid mitte võimatu), et G5 uuesti aset leiab, pakuksid G3–4 tingimused ikkagi miljonite inimeste jaoks kõrgematel laiuskraadidel vahvaid virmalisi.

Muide, virmalised esinevad ka teistel planeetidel. Näiteks Jupiteril oli nii: 

Tagasi üles