Hiina kosmonaudid askeldasid üle 8 tunni avakosmoses - loe, mida nad seal tegid

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: X/Chinese Space Station @CNSpaceStation

Hiina astronaudid tegid Shenzhou 18 missiooni ajal kosmosekäigu, mis kestis rekordilised 8,5 tundi. Hiina astronautide pikim kosmosejalutus tehti teisipäeval, 28. mail, kui astronaudid Ye Guangfu ja Li Guangsu paigaldasid Tiangongi kosmosejaama ühele moodulile kosmoseprahi kaitsekilbid.

Kosmoseagentuuri CMSA andmetel kontrollisid astronaudid ka jaama väljaspool asuvaid seadmeid ja struktuure. Tiangong tiirleb Maa ümber 340–450 kilomeetri kõrgusel. Kosmoseprügi on jaamale tõsiseks ohuks, eriti pärast hiljutist kokkupõrget, mis kahjustas üht päikesepaneeli ja põhjustas osalise energiakao.

Zhang Wanxin Hiina astronautide uurimis- ja koolituskeskusest selgitas, et astronaudid pidid seekord tegelema mitmete ülesannetega, sealhulgas seadmete pildistamisega, mis pikendas nende kosmosekäigu kestust. Kogu protsess kulges sujuvalt ja astronaudid tegutsesid äärmiselt täpselt.

Kosmosekäik sooritati teise põlvkonna Feitiani kosmoseülikonnas, mis suudab ühe EVA (extravehicular activity) jooksul tagada kuni kaheksa tundi toetust. Li jaoks oli see esimene ja Ye jaoks teine EVA. Ye sooritas kosmoseskäigu ka 2021. aasta detsembris Shenzhou 13 missiooni ajal.

Shenzhou 18 missioon algas aprilli lõpus ja kestab kuus kuud. Selle ajal on kavandatud mitmeid teaduslikke eksperimente ja tehnilisi katseid, samuti korraldavad astronaudid väljaspool õhusõidukit toimuvaid tegevusi.

Hiina astronaudid on seni teinud 16 kosmoselendu, esimene neist toimus 27. septembril 2008, kui astronaut Zhai Zhigang läks Shenzhou 7 kapslist välja ja tegi umbes 20-minutilise kosmoserännaku.

Hiina, mis ei ole rahvusvahelise kosmosejaama osaline, on välja töötanud oma kosmosejaama Tiangong. See koosneb kolmest moodulist: Tianhe, Wentian ja Mengtian. Tavaliselt mahutab jaam pooleaastaseks missiooniks kolm astronauti, kuid meeskonnavahetuse ajal võib seal viibida kuni kuus astronauti.

Kuidas elatakse Tiangongi kosmosejaamas: 

Allikas: interestingengineering.com

Tagasi üles