NEW SCIENTIST Ettevaatust! Kuumad ilmad võivad lapsed haiglasse saata

, New Scientist kaasautor
Copy
Foto: pixabay.com

Kuum ilm põhjustab astmahaigete laste sagedasemaid haiglakülastusi.

Kopsuhaiguse sümptomeid, nagu õhupuudus ja vilistav hingamine, seostatakse sagedamini külma ilmaga.

California San Francisco ülikooli (UCSF) teadlane Morgan Ye ja tema kolleegid vaatlesid kõrgete temperatuuride mõju uurimiseks UCSF Benioffi lastehaiglate elektroonilisi terviseandmeid.

Andmed sisaldasid infot astmaatikute haiglaravi ja patsientide aadresside kohta. Uurijad kasutasid Oregoni osariigi ülikooli PRISM Climate Groupi teavet, et saada andmeid temperatuuri kohta patsientide kodudes iga päev juunist septembrini ajavahemikus 2017–2020.

Teadlased määratlesid kuumalaineid 18 erineval viisil. Vaadates nendel perioodidel esinenud temperatuuride vahemikku, pidasid nad kuumalaineks seda, kui see langes nende temperatuuride ülemisse 1 protsenti või ülemisse 2,5 protsenti või ülemisse 5 protsenti ja nii edasi.

Hiljuti Californias San Diegos toimunud American Thoracic Society konverentsil oma tulemusi esitledes leidsid teadlased, et kõigis määratlustes seostati neid temperatuure keskmiselt 19 protsenti suurema tõenäosusega, et astmahaige laps satub haiglasse versus siis, kui kuumalainet polnud.

Kuum ilm võib soodustada sudu ja osoonireostust, mis võib hingamisteid ärritada, ütleb Ye.

«Kuna me näeme jätkuvalt globaalsete temperatuuride tõusu inimeste põhjustatud kliimamuutuste tõttu, võime oodata terviseprobleemide tõusu, kuna täheldame pikemaid, sagedasemaid ja tõsisemaid kuumalaineid.»

Lapsed on äärmusliku kuumuse suhtes eriti tundlikud, ütleb Stephanie Holm UCSFi lääneosariikide laste keskkonnatervise eriüksusest.

Esialgu populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist ilmunud artikkel ilmub Postimehes väljaande loal. Inglise keelest tõlkinud Sten Kohlmann.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles