Lõuna-Hiinas leiti üle 400 dinosauruse jalajälje

teadus.postimees.ee
Copy
Lufengis leitud suure dinosauruse jälg.
Lufengis leitud suure dinosauruse jälg. Foto: CCTV

Hiljuti avastasid Hiina teadlased Yunnani provintsi Lufengi piirkonnas Liyuani külas suure hulga dinosauruste jalajälgi, mis pärinevad varasest kriidiajastust. Geoloogilised uuringud näitavad, et need jalajäljed on üle 120 miljoni aasta vanad. Hoolimata nende vanusest, on paljud jalajäljed hästi säilinud, teatab riiklik ringhääling CCTV.

Dinosauruste jalajäljed leidsid esimesena kaks Liyuani kohalikku lambakarjust, kes teatasid oma avastusest Hiina loodusvarade osakonnale. Pärast uurimisala laiendamist leiti veel rohkem jalajälgi ja kokku on nüüdseks tuvastatud üle 400 jalajälje.

Lufengi Dinosauruste Kaitse- ja Uurimiskeskuse direktor Wang Tao selgitab, et leitud jalajäljed kuuluvad kolme erineva dinosauruse rühma: esimesed on suurte sauropoodide, näiteks brahhiosauruste jalajäljed. Teised meenutavad türannosauruste omi ja kolmandad tunduvad olevat kilpdinosauruste, nagu ankülosaurus või stegosaurus, jalajäljed.

Foto: CCTV

Lufengi piirkonnas asuv Konglongshan, mille nimi tähendab tõlkes «dinosauruste mägi», on tuntud kui rikkalik dinosauruste jalajälgede leiukoht.

Alates aastast 1938 on Lufengis välja kaevatud üle 120 dinosauruse fossiili, kusjuures varem ei olnud leitud ühtegi kriidiajastu fossiili.

Tunnustatud Hiina paleontoloogid ja geoloogid, nagu Xing Lida ja Lü Junchang, on varem leidnud dinosauruste jalajälgi muu hulgas Shell Mountaini, Zhuqingkou reservuaari, Dalishu küla ja Lijia küla aladelt. See hiljutine avastus tõestab veelgi, et Lufengi piirkonnas elas kriidiajal arvukalt mitmesuguseid dinosaurusi.

Allikas: globaltimes.cn

Tagasi üles