Video SpaceXi uusima raketimootori katse lõppes plahvatusega

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: X/Twitter Chris Bergin - NSF @NASASpaceflight

SpaceX'i Starshipi Raptori mootori hiljutise katsetuse ajal toimunud plahvatus leidis aset 23. mail Texase osariigis McGregori katsekeskuses.

Rutiinse staatilise tulekatsetuse ajal tekkis mootoris anomaalia, mis põhjustas massiivse plahvatuse. Esialgne mootori rike viis sekundaarse plahvatuseni, mille käivitas õhus olevate aurude süttimine. 

Juhtum tõi esile väljakutsed ja riskid, mis kaasnevad maailma kõige võimsama rakettmootori arendamisega.

NASASpaceFlight vahendas juhtumit otseülekandes, pakkudes avalikkusele haruldast sissevaadet rakettide arendamise kõrgtehnoloogilisse maailma. Õnneks ei saanud plahvatuses keegi viga ja rajatise ohutusmeetmed aitasid kahjustusi kontrolli all hoida.

Raptori mootor on SpaceXi järgmise põlvkonna Starshipi raketi oluline komponent, mis on ette nähtud kosmosemissioonideks Kuule, Marsile ja kaugemale. Mootor, mis kasutab vedela metaani ja vedela hapniku segu, on loodud korduvkasutamiseks. Iga Starshipi kanderakett, mida nimetatakse Super Heavy'ks, töötab 33 Raptori mootoriga, muutes selle kõige võimsamaks kunagi välja töötatud raketiks.

Sellise võimsa ja keerulise mootori arendamine nõuab põhjalikku testimist. Ebaõnnestumised on küll valusad, kuid pakuvad inseneridele väärtuslikke teadmisi mootori edasiseks arendamiseks ja täiustamiseks. Vaatamata tagasilöögile jätkab SpaceX Starshipi programmi arendustöid.

Raptori mootori väljatöötamine on Starshipi edu seisukohalt kriitiline, kuna selle eesmärk on revolutsiooniliselt muuta kosmosereiside korraldust, võimaldades süvakosmose missioone ja kosmosesõidukite taaskasutust. Raptori mootor tekitab umbes 230 tonni tõukejõudu, ja kui Starshipi süsteemi Super Heavy kanderaketile kinnitatakse 33 sellist mootorit, annavad need kokku üle 7500 tonni tõukejõudu. Selline tohutu võimsus on vajalik, et viia massiivne tähelaev orbiidile ja suunata see Kuu, Marsi ja potentsiaalselt ka kaugemale missioonidele.

Allikas: dailygalaxy.com

Tagasi üles