VIDEO Kosmosesüstikud on tagasi – eraettevõtte loodud tiivuline rakett ootab Floridas oma stardihetke

teadus.postimees.ee
Copy
Uus kosmoselaev Tenacity stardib kanderaketiga, kuid tuleb tagasi Maale nagu lennuk või nagu kunagi kosmosesüstikud maandusid.
Uus kosmoselaev Tenacity stardib kanderaketiga, kuid tuleb tagasi Maale nagu lennuk või nagu kunagi kosmosesüstikud maandusid. Foto: SIERRA SPACE

Maailma esimene tiivuline kommertskosmoselaev on jõudnud oma stardikohta, NASA Kennedy Kosmosekeskusesse Floridas, kus see valmistub oma esimeseks missiooniks Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) veel sel aastal.

Pärast põhjalikke katseid Ohio Neil Armstrongi Katsesõidukite Keskuses sai kosmosesüstik Dream Chaser DC-100 ehk lühema nimega Tenacity loa alustada viimaseid stardieelseid ettevalmistusi.

Nende hulka kuuluvad termilise kaitsesüsteemi ja lasti sidumise viimistlemine, enne kui see stardib United Launch Alliance'i (ULA) Vulcani raketiga, et toimetada 3540 kg toitu, vett ja teaduskatseteks vajalikke materjale rahvusvahelisse kosmosejaama ISS.

Kaubamooduli teekond avab kosmosetranspordi uue etapi

Tenacity on mehitamata kaubamoodul, mis jõuab pärast Maale tagasi, laskudes nagu lennuk. Selle tootjate, Sierra Nevada Corporationi (SNC) ja nüüd iseseisva haru, Sierra Space'i jaoks on olnud kosmoselaeva arendamine üsna pikk teekond. Dream Chaser on arenduses olnud alates selle väljakuulutamisest 2004. aasta septembris ning see pidi algselt olema osa NASA programmist, millega organiseeriti astronautide transporti ISSi ja tagasi.

Kuid 2014. aastal said Boeing ja SpaceX NASA kommertskosmosetranspordi võimekuse uued lepingud, mille koguväärtus oli 6,8 miljardit USA dollarit ning SNC jäeti kõrvale.

Dream Chaser jõudis kiiresti NASA huviorbiiti 2016. aastal, kui otsiti väiksemat mehitamata kosmoselaeva esimeseks omalaadseks reisiks, mis kannab olulist kaupa ISSile ning toob kriitilise lasti tagasi Maale.

Praegu on uus kosmosesüstik stardiootel.
Praegu on uus kosmosesüstik stardiootel. Foto: NASA / Kim Shiflett

NASA pidi selle käigu tegema, kuna Boeingu Starliner, mis võitis 2014. aasta lepingu, on olnud vaevatud probleemidest ja viivitustest ning polegi veel siiani ühtki mehitamata kaubalendu teinud. Järgmine plaanitud start peaks toimuma sel laupäeval, 25. mail.

Tenacity, uue põlvkonna kaubalaev

Tenacity on esimene mitmekülgne taaskasutatavate kanderakettidega kosmoselaev, mis on mõeldud madalorbiidil toimuvateks tarnelendudeks. See on varustatud sisemiste tõukejõu süsteemidega, millel on kolm režiimi ISSiga põkkumisel täpseks manööverdamisek, samuti fikseeritud tiivad, mis võimaldavad Maale tagasi lennata ja autonoomselt maanduda Kennedy lennurajal üsna väikese ja ohutu kiirendusega, mis sobib kommertslennuradadele kogu maailmas.

Mis Maale ühes tükis tagasi ei tule, on Tenacity pardal olev Shooting Stari kaubamoodul, mis jõudis Kennedy kosmosekeskusesse väljasaatmiseks 11. mail. Kompaktne neljameetrine moodul, mis mahutab kuni 3175 kg lasti, peab atmosfääri sisenemisel ära põlema. Sisuliselt hävitatakse see Maa atmosfäärirõhu kütusel töötavas tulekahjus koos kuni 2590 kg prügiga, mis ISSist kaasa võetakse.

Maale tuuakse teadusmaterjalid

Tenacity eeldatav start toimub Cape Canaverali Kosmosejõudude jaama Space Launch Complex-41 stardiplatvormilt ning see veedab umbes 45 päeva ISSi külge kinnitatult, enne kui jätab hüvasti oma kaubamooduliga atmosfääri piiril ning maandub horisontaalselt nagu lennuk Kennedy kosmosekeskuse lennurajal.

Tagasi tuuakse ka kuni 1588 kg lasti, sealhulgas olulised teadusandmed, mis on kogutud kosmosejaamas tehtud töödest.

Sierra Space teatas, et nad käivitavad Shooting Stari moodulite tootmisliini, kuna iga missiooni jaoks on vaja uut kaubamoodulit. NASA kavatseb Tenacityga teha vähemalt seitse kaubamissiooni, suurendades ka kosmoselaeva kandevõimet ja pikendades missioone kuni 75 päevani.

Tenacity teekonda stardikohani saab vaadata allolevast videost.

Tagasi üles