Elon Musk üleilmsel veefoorumil: magevee probleem peaks lahenema üsna lihtsalt

Copy
Elon Musk Balil toimunud 10. ülemaailmsel veefoorumil.
Elon Musk Balil toimunud 10. ülemaailmsel veefoorumil. Foto: @elon_docs/X

Elon Musk osales Indoneesias Balil toimunud 10. ülemaailmsel veefoorumil, kus ta esitles plaani maakera kasvava veepuuduse kriisi lahendamiseks. «Iga veeprobleemi lahendamise potentsiaal on väga suur,» ütles ta foorumil osalejatele.

ÜRO hinnangul elab praegu 2,3 miljardit inimest veepuuduses olevates riikides. Nii nagu inimkond, kasvab ka nõudlus joogivee järele. Pool inimkonnast ehk umbes neli miljardit inimest kannatab vähemalt ühel kuul aastas tõsise veepuuduse all.

Iga kolme aasta tagant toimuv ülemaailmne veefoorum on suurim veeteemaline rahvusvaheline sündmus, mis toob kokku kümneid tuhandeid maailma liidreid ja poliitikuid, akadeemikuid, ametnikke, ettevõtete ja mittetulundusühingute esindajaid. Osalejad ei tule ainult üritusele kuulama, vaid töötavad samas ühiselt meetmete kallal ja jagavad saavutatud tulemusi.

Elon Musk tegi foorumil lühikese ettekande ja vastas küsimustele. Tema sõnum oli lihtne ja selge, väljendades tavapärast optimismi: veepuudust on võimalik lahendada tehnoloogiliste vahendite abil ja need lahendused on tänapäeval taskukohased.

Muski sõnul on veepuudus hästi lahendatav probleem ja kõik uuringud, mis väidavad vastupidist, on tõenäoliselt vananenud ja põhinevad iganenud hinnapoliitikal. «Maa koosneb 70 protsendi ulatuses veest,» märkis Musk. «Kui tulnukad tuleksid siia ja paljud inimesed arvavad, et tulnukad on siia tulnud, nad küsivad minult alati tulnukate kohta, siis nad nimetaksid meid 'vesi', sest me oleme 70 protsendi ulatuses vesi ja ainult 30 protsendi ulatuses maa. See tähendab, et iga veeprobleemi lahendamise potentsiaal on äärmiselt suur, sest vett on palju.»

«Kasutada tuleb vaid vee magestamist ja transporti. Kuid magestamine on muutunud väga odavaks. Seega on magevee kättesaadavus tegelikult energia ja transpordi küsimus,» leiab Musk. «Täpne lahendus varieerub riigiti või isegi riigisiseste piirkondade kaupa, kuid vee magestamise hind on nii palju langenud, et kui räägime lihtsalt individuaalseks tarbimiseks mõeldud veest või veest näiteks vesiviljeluse puhul, kus te ei pane seda lihtsalt pinnasesse, vaid teil on mingi suletud rajatis, siis on võimalik muuta mis tahes maailma osa roheliseks,» lisas Musk.

Muski hinnangul on vaja lahendada küsimus, kust tuleb energia

«Päikeseenergia võimekust on väga alahinnatud. Kui te arvutate ligikaudselt, siis Ameerika Ühendriikide elektrivarustuseks, mis on suur elektritarbija, oleks vaja vähem kui 200 km x 200 km suurust päikesepaneelide massiivi. Väike osa Sahara kõrbest võiks varustada kogu Euroopat või maailma. Päikeseenergia hind on äärmiselt madal ja ka energia salvestamiseks vajalike akude hind on järsult langenud,» lisas Musk.

Päikeseenergia on järjest kättesaadavam

Renew Economy andmetel kukkus päikeseenergia tasandatud energiakulu (LCoE) aastatel 2010–2022 märkimisväärselt, 88 protsenti, nii et see on 29 protsenti madalam kui odavaim fossiilkütuse alternatiiv. Magestamistehnoloogia on alates 1970. aastast palju edasi arenenud. Kehtiva Guinnessi maailmarekordi magestamise arvestuses püstitas 2021. aasta märtsis Saudi Araabias asuv Saline Water Conversion Corporation (SWCC), mis toodab pöördosmoositehnoloogiaga 5000 kuupmeetrit magevett päevas, kasutades selleks vaid 2,271 kWh kuupmeetri kohta. Iisraeli uus Sorek B vee magestamistehas peaks käivituma sellel aastal, kus kasutatakse sarnast pöördosmoosi, kuid mille maht on 134 korda suurem kui Saudi Araabia SWCC tehases. Sorek B tehase lepinguga on ette nähtud toota seda vett hinnaga 0,41 USA dollarit kuupmeetri kohta.

Iisraeli Sorek-B vee magestamise tehas.
Iisraeli Sorek-B vee magestamise tehas. Foto: IDE Technologies

Oluline tegur on algkapital

Uue Iisraeli tehase käivitamiseks vajalik algkapital oli umbes 600 miljonit USA dollarit. See ei ole probleem jõukates riikides nagu Iisrael ja Saudi Araabia, kus on lihtne kapitalile juurde pääseda. Kuid Aafrika suuruselt teises riigis, Kongo Demokraatlikus Vabariigis, kus veeteenused on kättesaamatud 54 protsendile elanikkonnast ja umbes 64 protsenti elab äärmises vaesuses, on suure tehase rajamine keerulisem.

Allikas: newatlas.com

Märksõnad

Tagasi üles