Pilanobeli preemia pälvinud lusikast saigi toode - kas see aitab liigse soolatarbimise vastu? (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Kirin Holdingsi töötaja demonstreerib Meiji ülikoolis välja töötatud elektrilist lusikat, mis suudab suurendada toidu soolast maitset, 20. mai 2024 Tokyo.
Kirin Holdingsi töötaja demonstreerib Meiji ülikoolis välja töötatud elektrilist lusikat, mis suudab suurendada toidu soolast maitset, 20. mai 2024 Tokyo. Foto: REUTERS / Tom Bateman

Jaapani joogifirma Kirin Holdings hakkas müüma elektrilist lusikat, mis teadlaste sõnul võib soodustada tervislikumat toitumist, tekitades soolase maitse ilma soola lisamata. Esmaspäeval, 20. mail müügile jõudnud lusikas on esimene liba-Nobeli auhinna võitnud leiutis, mis on jõudnud tootmisse ja müüki, vahendab reuters.com.

Kirin Holdings plaanib sel kuul müüa interneti kaudu 200 sellist elektrilist soolalusikat hinnaga 19 800 jeeni (umbes 127 dollarit) ning piiratud koguses ka Jaapanis asuvates jaekauplustes. Ettevõte loodab, et viie aasta pärast on neil maailmas kokku 1 miljon kasutajat. Müük välismaal algab järgmisel aastal.

Plastist ja metallist valmistatud lusikas on välja töötatud Meiji ülikooli professori Homei Miyashita juhtimisel, kes on varem loonud maitset tugevdavate elektriliste söögipulkade prototüübi. Lusika toime põhineb nõrgal elektrilaengul, mis võimendab keelele jõudvaid naatriumioonimolekule, suurendades seeläbi toidu tajutavat soolasust.

60 grammi kaaluv lusikas töötab laetava liitiumakuga.

Kirin rõhutab, et see tehnoloogia on eriti oluline Jaapanis, kus keskmine täiskasvanu tarbib päevas umbes 10 grammi soola, mis on kaks korda rohkem kui Maailma Terviseorganisatsiooni soovitatav päevane kogus. Liigne naatriumi tarbimine on seotud kõrge vererõhu, insuldi ja muude südame-veresoonkonnahaigustega.

Miyashita ja tema kaasautor Hiromi Nakamura pälvisid eelmisel aastal liba-Nobeli toidukategooria auhinna, mille andis üle immunoloog ja Nobeli preemia laureaat Peter Doherty.

Märksõnad

Tagasi üles