EKRAANIST LAHTI Teadlased leidsid salakavala nipi nutiseadmete kasutusaja piiramiseks

teadus.postimees.ee
Copy
Teadlaste leiutatud lahendus ei raiu ekraaniaega kohe läbi nagu tavalised piiranguäpid, mis sunnib kasutajaid sellest mööda minema, vaid muudab nutiseadme kasutamise tasapisi aina tüütumaks, kuni lõpuks kasutaja loobub ekraanist ise.
Teadlaste leiutatud lahendus ei raiu ekraaniaega kohe läbi nagu tavalised piiranguäpid, mis sunnib kasutajaid sellest mööda minema, vaid muudab nutiseadme kasutamise tasapisi aina tüütumaks, kuni lõpuks kasutaja loobub ekraanist ise. Foto: Plann / Pexels
  • Nutikas rakendus võitleb ohtra ekraaniaja vastu kavalate trikkidega.
  • Kuri lahendus tõesti töötab, näitasid katsed.
  • Kasuta seda ja varsti ärritud nii, et paned telefoni käest (või viskad eemale).

Teadlased on leidnud nutika viisi, kuidas vähendada piinlikult pikki ekraaniaegu, kasutades lausa kurja kavalust.

Nende uus rakendus InteractOut segab peenelt telefoniekraani viipamise ja koputamise liigutusi, mis muutub järk-järgult aina tüütumaks, kuni lõpuks otsustab kasutaja oma seadme käest panna ja teha midagi targemat.

16. mail lõppenud konverentsil «Conference on Human Factors in Computing Systems» esitletud uuring tõi välja häid tulemusi selle meetodi tõhususe kohta. Võrreldes tavapärasema lähenemisviisiga, mis lukustab inimesi rakendusest välja, kui ületada ajapiirang, leidsid teadlased, et nende kaval häirefunktsioon oli 16 protsenti tõhusam ekraaniaja vähendamisel.

«Lukustusrakendused on üsna segavad, nii et kui keegi on keset olulist ülesannet või mängu, siis proovitakse ekraaniajast mööda pääseda,» ütles uuringu kaasautor ning Michigani ülikooli arvutiteaduse ja tehnika assistent Anhong Guo oma tööd kommenteerides, «seejärel võivad nad ajapiirangu unustada ja veeta telefonis rohkem aega, kui nad tegelikult tahtsid.»

Rakendus takistab interaktsioone, lisades ekraani koputamistele ja viipamistele viivitusi. Samuti nihutab see natuke puudutuskoha asukohta, nii et teie ekraanil justkui õiges kohas koputamine ei vasta sellele, mida telefon tuvastab.

Tõeliselt närviajav: äpp annab teada, et peaksid Twitteris liiga kaua olnuna nüüd puudutama ekraani õigest kohast natuke altpoolt, lisaks tekitatakse iga viipe järel viide 370 millisekundit.
Tõeliselt närviajav: äpp annab teada, et peaksid Twitteris liiga kaua olnuna nüüd puudutama ekraani õigest kohast natuke altpoolt, lisaks tekitatakse iga viipe järel viide 370 millisekundit. Foto: teadustöö / Michigani ülikool

Uuringus lasid teadlased üle 40 osalejal kasutada rakendust InteractOut kaks nädalat ja seejärel kasutada üht karmi lukustusrakendust veel kaks nädalat, seades rakenduse ekraaniaja piiranguks ühe tunni.

Üks InteractOuti eeliseid, mille teadlased avastasid, oli see, et selle «venitatud» lähenemisviis sunnib kasutajaid olema teadlikud oma interaktsioonidest telefoniga, samas kui lukustusrakendus tegeleb sinuga tavaliselt ainult korra, enne kui otsustad seda ignoreerida.

Andmed toetavad seda: umbes 62 protsenti osalejatest lasid InteractOutil kogu päeva töötada, kuid ainult 36 protsenti hoidsid oma ajastatud karme lukustusi peal.

«Kui lisame pidevalt natuke ebamugavust telefoni kasutamisele, muutub kasutaja lõpuks teadlikumaks sellest, mida ta teeb, sest tekib lahknevus selle vahel, mida ta ootab juhtuvat ja mis tegelikult juhtub,» ütles Guo.

Kuigi see lahendus tundub veidi õel, siis see töötab, kirjutab Futurism. Nutisõltuvus pole nali, eriti kui tegemist on lastega, seega tuleks tõsiselt võtta ka tõhusate lahenduste uurimist selle vastu võitlemiseks.

InteractOut pole siiski täiuslik. Mõned rakendused, näiteks videorakendused, vajavad algselt väga vähe interaktsioone, mistõttu on selline sekkumine vähem tõhus. Laps võib lihtsalt järjest jääda Youtube'i vaatama, kus söödetakse talle ette aina uusi klippe ilma ekraani puudutamata ja viipamata. Nende jaoks on vaja juba spetsiifilisemaid sekkumisi, lisass Guo, kuid InteractOut on samuti paljulubav algus.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles