Videod Hispaanias langes taevast alla ere komeet (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Dr. Michael Guillén @DrMGuillen / X / Twitter Kuvatõmmis videost

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) jagas pühapäeva hommikul sotsiaalmeedias videoklippi, mis näitas, kuidas langev komeet valgustas Hispaania lääneosas Portugali piiri lähedal Cacerese linna taevast, teatab theweathernetwork.com.

ESA kirjeldas esialgu nähtust kui «hämmastavat meteoori», kuid hiljem täpsustati, et tegemist oli «väikese komeeditükiga», mitte meteooriga. Hinnanguliselt liikus see üle Hispaania ja Portugali kiirusega umbes 45 kilomeetrit sekundis, enne kui see Atlandi kohal umbes 60 km kõrgusel ära põles.

ESA teatel on Maale kukkunud meteoriitide leidmise tõenäosus väga väike.

Mõlema riigi sotsiaalmeedia kanalites ilmus langevast komeedist hulk videoid.

Hispaania Calar Alto astronoomiaobservatoorium teatas, et Andaluusia Astrofüüsika Instituudi esialgne analüüs paljastas, et objektil oli «komeediline päritolu».

Portugali Barcelose linnas toimunud kontserdil filmiti objekti, kuidas komeet laulja esinemise ajal taeva ületas. Teine video näitas, kuidas Porto, Portugali suuruselt teise linna taevas muutus mõneks sekundiks eredaks.

Paljud inimesed võtsid ühendust hädaabiteenusega, et juhtunust teatada. Hispaania hädaabiteenuse 112 Madridi esindaja ütles Europa Pressi uudisteagentuurile, et nad olid saanud mitu kõnet.

31-aastane Lissaboni elanik Bernardo Taborda rääkis Reutersile, et ta jalutas sõpradega linnas ringi, kui taevas äkki eredalt roheliseks muutus. «See peaaegu nägi välja nagu päevavalgus... me kõik vaatasime tagasi ja nägime seda.»

Mis on meteoori ja meteoriidi vahe?

Vastab astronoom Taavi Tuvikene.

Tegelikult oleks vaja seletada kolme mõistet: meteoorkeha, meteoor ja meteoriit. Meteoorkeha ehk meteoroid on see objekt, mis siseneb Maa atmosfääri, enamasti selline väike tolmukübeke. See süttib Maa atmosfööris ja teeb meile siis sellise valgusvaatemängu ja see nähtus on siis meteoor, mida me näeme. Ja kui see meteoorkeha on piisavalt suur, nii et temast jääb pärast atmosfääris põlemist veel midagi järele, et ta jõuab maapinnani, siis see, mis maapinnani jõuab, on meteoriit.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles