Bezose kosmosemasin sõitis pühapäeval kosmose piirile - rahvas pardal

teadus.postimees.ee
Copy
Ed Dwight, kellest sai 90 aasta ja kaheksa kuu vanusena vanim inimene kosmoses, pärast maandumist.
Ed Dwight, kellest sai 90 aasta ja kaheksa kuu vanusena vanim inimene kosmoses, pärast maandumist. Foto: Handout

Maailma rikkaima mehe Jeff Bezose kosmosefirma Blue Origin saatis pühapäeval Lääne-Texasest kosmosesse kuueliikmelise meeskonna, sealhulgas 1960. aastatest saadik esimese mustanahalise USA astronaudikandidaadi. Ed Dwight, kes sai 90 aasta ja kaheksa kuu vanusena kosmose vanimaks inimeseks, väljendas maandumisel kogemuse üle suurt vaimustust, vahendab reuters.com.

See oli Bezose kosmoseturismi äri taaskäivitamine pärast seda, kui nende New Shepardi rakett jäi 2022. aastal maapinnale.

Pühapäevane start toimus kõrbelinnakese Van Horni lähedal asuvatest Blue Origini rajatistest. Rakett eraldus kapslist, mis tõusis seejärel Maa atmosfääri piirist kõrgemale, 105,7 km kõrgusele, samal ajal kui kanderakett naasis plaanipäraselt maapinnale. Kapsel maandus langevarjude abil, lõpetades umbes kümme minutit kestnud lennu. Üks kapsli kolmest langevarjust ei avanenud täielikult, mis võib enne järgmist lendu tähelepanu vajada.

Üks kapsli kolmest langevarjust ei avanenud, kuid ka kahe langevarjuga maandus kapsel edukalt.
Üks kapsli kolmest langevarjust ei avanenud, kuid ka kahe langevarjuga maandus kapsel edukalt. Foto: Handout

Dwight oli esimene mustanahaline astronaudikandidaat, kelle endine USA president John Kennedy valis 1961. aastal astronaudi väljaõppesse, kuid seni polnud ta kosmosesse lennanud. Blue Origin on nüüdseks lennutanud kosmosesse kokku 37 eraastronauti, sealhulgas 2021. aastal «Star Treki» staari William Shatneri, kes oli tol ajal 90-aastane ja kuue kuu vanune.

Reisijad, sealhulgas üks iduinvestor ja piloot, olid Blue Origini kosmoseturismi äri tasulised kliendid, kuid Dwighti sõitu rahastasid kosmosele keskenduv mittetulundusühing ja erafond. Blue Origin ei ole avalikustanud, kui palju nad sõidu eest klientidelt tasu küsivad.

New Shepard, Blue Origini ainus töötav rakett, maandus pärast seda, kui 2022. aasta septembris juhtus mehitamata uurimismissioonil lennu keskel tõrge. Ettevõtte järelduse kohaselt tekkis raketimootori düüsis konstruktsioonirike, mis sundis teaduslikke eksperimente täis kapsli lennu katkestama. USA Föderaalne Lennuamet, mis teeb järelevalvet stardipaiga ohutuse ja kommertsrakettide avariide üle, uuris Blue Origini ebaõnnestumist ja nõudis ettevõttelt 21 parandusmeetme tegemist, sealhulgas mootori ümberkujundamist ja organisatsioonilisi muudatusi.

Jeff Bezose rahastatud Blue Origin jätkab taas oma lende kosmose äärele, toimetades New Shepardi raketi peal kosmosesse kuus inimest, millega lõppes peaaegu kaheaastane paus mehitatud operatsioonides pärast 2022. aasta missiooni ebaõnnestumist.
Jeff Bezose rahastatud Blue Origin jätkab taas oma lende kosmose äärele, toimetades New Shepardi raketi peal kosmosesse kuus inimest, millega lõppes peaaegu kaheaastane paus mehitatud operatsioonides pärast 2022. aasta missiooni ebaõnnestumist. Foto: Blue Origin

New Shepard naasis lennule 2023. aasta detsembris mehitamata missiooniga, viies kosmosesse 33 teaduslikku ja uurimuslikku seadeldist. FAA ei vastanud kohe New Shepardi kapsli langevarju puudutavatele küsimustele ega sellele, kas amet asub juhtumit uurima. Blue Origini pressiesindaja sõnul on kapsel kavandatud ohutuks maandumiseks isegi ühe langevarjuga ja nimetas missiooni üldiselt edukaks.

Kuigi New Shepard on taas hakanud inimesi kosmosesse viima, on ettevõttel jätkuvalt teisi kiireloomulisi prioriteete. Üks peamisi on Blue Originist palju suurema raketi New Glenni debüüt, mis on korduvkasutatav raskekaaluline rakett, mille eesmärk on konkureerida SpaceXi Falcon 9ga kommerts- ja riiklike satelliitide Maa orbiidile ja kaugemale viimisel.

Kosmoseturismi äris konkureerib Blue Origin Richard Bransoni Virgin Galacticuga, mille kosmoselennuk VSS Unity viib reisijad kosmosesse horisontaalselt nagu lennuk. Pühapäevane New Shepardi start oli Blue Origini seitsmes mehitatud missioon. Virgin Galacticu VSS Unityl on plaanis järgmisel kuul startida oma seitsmendale kommertslennule, enne kui ettevõte peatab kosmoselendude programmi kuni 2026. aastani, et uuendada lennukiparki.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles