Euroopa Liit ja USA saadavad Marsile ühise missiooni elu otsima

Copy
Uus marsikulgur hakkab rasketes ja pehmetes kohtades liikuma ratastel, mida tõstavad edasi robotjalad. Nii saab eriti keerulistest kohtadest kergemini läbi.
Uus marsikulgur hakkab rasketes ja pehmetes kohtades liikuma ratastel, mida tõstavad edasi robotjalad. Nii saab eriti keerulistest kohtadest kergemini läbi. Foto: ESA / NASA

Eruoopa kosmoseagentuur ESA ja Ameerika kosmoseagentuur NASA teatasid oma koostööst ExoMars Rosalind Franklini Marsi-missioonil, sõlmides kokkuleppe, millega USA tagab Euroopale olulised panused, nagu starditeenused, Marsile maandumiseks vajaliku tehnika ja kütteelementide seadmed marsikulgurile. Varem Venemaaga plaanitud ühismissioon on asendatud koostööga NASAga.

Mõlemad kosmoseagentuurid on allkirjastanud uue vastastikuse mõistmise memorandumi, et ametlikult kinnitada Rosalind Franklini kulguri missiooni jaoks vajalike võtmeelementide tarnimist. ESA töötab selle nimel, et käivitada 2028. aastal oma ambitsioonikaim uurimismissioon, et otsida Marsil mineviku ja praeguse elu märke.

ESA robotuurimise direktor Daniel Neuenschwander ja NASA teadusmissiooni direktoraadi administraator Nicky Fox allkirjastasid kokkuleppe 16. mail ESA peakorteris Pariisis.

Tagasi üles