Palju odavam vesinik käeulatuses – teadlastel õnnestus vett elektrolüüsida ootamatu lahendusega (5)

teadus.postimees.ee
Copy
Sellesse Toyota Mirai vesinikupaaki (paremal) võib tänu mangaanile jõuda vesinik palju odavamalt, nii et see muutuks lõpuks konkurentsivõimelisemaks võrreldes fossiilkütustega.
Sellesse Toyota Mirai vesinikupaaki (paremal) võib tänu mangaanile jõuda vesinik palju odavamalt, nii et see muutuks lõpuks konkurentsivõimelisemaks võrreldes fossiilkütustega. Foto: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz) / Wikimedia Commons

Kas mangaan on rohelise vesiniku tuleviku saladus? RIKENi jätkusuutlike ressursside teaduskeskuse teadlased Jaapanist on ilmselt leidnud lahenduse, kuidas muuta vesinikkütuse tootmine väga palju odavamaks. Tundub, et saladus peitub mangaani lisamises üliharuldasele iriidiumile, mida tänapäeval tavaliselt kasutatakse.

Praegu nõuab vesiniku tootmine katalüsaatorit, mis aitab vee molekulidest vesinikku vabastada. Seni avastatud parimad katalüsaatorid sisaldavad aga iriidiumi. See haruldane üleminekumetall on aga raskesti kättesaadav ja seetõttu väga kallis.

«Iriidium on nii haruldane, et globaalse vesinikutoodangu suurendamine teravattide tasemele nõuaks hinnanguliselt 40 aasta jagu iriidiumivarusid,» ütles uurimuse kaasautor Shuang Kong. Iriidium maksab praegu ca kolm korda rohkem kui kuld ja seda kaevandati 2018. aastal maailmas ühtekokku vaid 7,3 tonni.

Tagasi üles