PREESTRID KIMBATUSES Ei saagi enam öelda, et mullast oled võetud ja mullaks pead saama

teadus.postimees.ee
Copy
Jorge Cruzkes suri 2005. aastal ning on nüüd kohalikus muumiamuuseumis, kuna tema keha ei lagunenud mingil põhjusel ära. Colombia linnas San Bernardos juhtus see varem lausa 50 surnuga aastas, nüüd leitakse aastas kuni viis sellist surnut.
Jorge Cruzkes suri 2005. aastal ning on nüüd kohalikus muumiamuuseumis, kuna tema keha ei lagunenud mingil põhjusel ära. Colombia linnas San Bernardos juhtus see varem lausa 50 surnuga aastas, nüüd leitakse aastas kuni viis sellist surnut. Foto: Rau Arboleda / AFP / Scanpix

San Bernardo linnasurnuaias Colombias on muutunud tavaliseks, et aastakümneid tagasi maetud kehasid tuleb ekshumeerida uute matuste jaoks ruumi tegemiseks. Mõned neist aga polegi aja jooksul lagunenud.

Tihti aga leitakse, et kehad, mis üles kaevatakse, on nüüd täielikult mumifitseerunud, enamgi veel - säilinud na ka rõivad, rääkimata juustest ja isegi silmamunadest, mis on tavaliselt olnud kõige esimesed lagunevad kehaosad.

«Kui see kõik algas, siis inimesed väga ei uskunud, mis toimub,» räägib surnuaia muuseumi giid Rocío Vergara. Alguses arvati, et tegemist on üksikjuhtumitega, kuid aja jooksul on muutunud üha tavalisemaks kehade leidmine sellises seisukorras.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles