Maad tabas võimas geomagnetiline päikesetorm, oodata on sidekatkestusi ja virmalisi (1)

teadus.postimees.ee
Copy
X3.98 klassi purse Päikesel on näha ereda laiguna paremal.
X3.98 klassi purse Päikesel on näha ereda laiguna paremal. Foto: NOAA

Maad tabas esimene äärmuslik G5-taseme geomagnetiline torm alates 2003. aastast, teatas USA riiklik okeanoloogia- ja atmosfääriamet (NOAA).

Geomagnetiline torm kestab tõenäoliselt kogu nädalavahetuse, teatas NOAA.

X3.98 klassi purske tipp saavutati varahommikul kell 2.54 (GMT 06.54), põhjustades ajutise või täieliku kõrge sagedusega (HF) raadiosignaalide kadumise Aasias, Ida-Euroopas ja Ida-Aafrikas.

NOAA kosmoseilmakeskus SWPC on täheldanud vähemalt seitset kroonimassi purset (KMH) Päikeselt, mille mõjud jõuavad Maale alates reedest, 10. maist ja püsivad pühapäeva, 12. maini.

SWPC direktor Clinton Wallace ütleb, et see on ebatavaline ja tõenäoliselt ajalooline sündmus.

CMEd on plasma ja magnetväljade plahvatused Päikese kroonist. Need põhjustavad geomagnetilisi torme, kui need on suunaga Maale. Geomagnetilised tormid võivad mõjutada maapealset infrastruktuuri Maa orbiidil ja Maa pinnal, mis võib häirida sidet, elektrivõrku, navigatsiooni, raadiot ja satelliiditegevust. SWPC on teavitanud nende süsteemide haldajaid, et nad saaksid võtta kaitsemeetmeid.

Geomagnetilised tormid võivad mõjutada maapealset infrastruktuuri Maa orbiidil ja Maa pinnal, mis võib häirida sidet.
Geomagnetilised tormid võivad mõjutada maapealset infrastruktuuri Maa orbiidil ja Maa pinnal, mis võib häirida sidet. Foto: NOAA

Lühilaine raadiosidekatkestused, nagu need, mida täna hommikul Aasias, Ida-Euroopas ja Ida-Aafrikas tunnistati, on võimsate päikesepursete järel tavalised nähtused tugevate röntgenkiirte ja äärmusliku ultraviolettkiirguse tõttu, mis sündmuse ajal eraldub.

Päikesepursked on päikeselaikudest pärit pursked Päikese pinnal, mis kiirgavad intensiivseid elektromagnetilise kiirguse puhanguid. Need on suuruse järgi jaotatud tähtedega rühmadesse, kus X-klassi pursked on kõige võimsamad. Seejärel on M-klassi pursked, mis on 10 korda vähem võimsad kui X-klassi pursked, millele järgnevad C-klassi pursked, mis on 10 korda nõrgemad kui M-klassi pursked. B-klass on 10 korda nõrgem kui C-klass ja lõpuks A-klassi pursked, mis on 10 korda nõrgemad kui B-klassi pursked ja millel pole Maal märgatavaid tagajärgi. Iga klassi sees tähistavad numbrid 1-10 (ja X-klassi purskete puhul kaugemale) purske suhtelist tugevust.

Geomagnetiliste tormidega kaasneb Maal muljet avaldav virmaliste vaatemäng.

Virmalised Sargveres 11.05.2024.
Virmalised Sargveres 11.05.2024. Foto: Dmitri Kotjuh
Virmalised 11.05.2024.
Virmalised 11.05.2024. Foto: Karmen Danjuk

Tuntuim geomagnetiline torm on 1859. aastal aset leidnud nn Carringtoni sündmus, mille tugevusklass oli X4.50. Samas viitavad viimase aja uurimused sellele, et viimase 1300 aasta jooksul on Maad tabanud ka kaks Carringtoni sündmusest tugevamat magnettormi.

Carringtoni sündmus oli intensiivseim vaadeldud magnettorm heliofüüsika ajaloos. Sündmus leidis aset 10. päikesetsükli ajal ja see saavutas kulminatsiooni 1.–2. septembril 1859. Carringtoni sündmus põhjustas tugevaid virmalisi, mida nähti kogu planeedi ulatuses ja see põhjustas sädemeid ning isegi süttimist mitmes telegraafijaamas.

Carringtoni sündmusega võrreldavateks magnettormideks peetakse hiljem toimunud sündmustest näiteks 1972. aasta augustis toimunud magnettorme ja 2003. aasta nõndanimetatud Halloweeni päikesetorme.

DMSP satelliidi nähtud magnettorm 30. oktoobril 2003. aastal.
DMSP satelliidi nähtud magnettorm 30. oktoobril 2003. aastal. Foto: Wikimedia Commons / Senior Airman Joshua

4. augustil 1972 põhjustasid magnettormid ulatuslikke elektri- ja sidevõrgu häireid Põhja-Ameerikas ning häireid satelliitsides. Vietnami sõja käigus põhjustas magnettorm Põhja-Vietnami ranna lähedale Hải Phòngi linnast lõunasse paigutatud USA meremiinide väljal arvukate meremiinide iseenesliku detoneerumise.

2003. aasta sügisel lõi nn Halloweeni päikesetorm Rootsis Malmös elektrivõrgu kaheksaks tunniks rivist välja ja kahjustas ka Lõuna-Aafrika elektritaristut.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles