NEW SCIENTIST Maa magnetpoolus nihkub - kas see keerab rändlindudel ja loomadel kompassi sassi?

Copy
Matsalu rahvuspark on ka sel aastal rände ajal linnurohke. Hallhanede ja suur-laukhanede kompass paistab korras olevat. Mis saab aga siis, kui magnetpoolus läheb päris suurelt paigast ära või poolused vahetuvad?
Matsalu rahvuspark on ka sel aastal rände ajal linnurohke. Hallhanede ja suur-laukhanede kompass paistab korras olevat. Mis saab aga siis, kui magnetpoolus läheb päris suurelt paigast ära või poolused vahetuvad? Foto: Madis Veltman

New Scientisti lugeja küsib: kas praegune Maa põhjapoolse magnetpooluse aina kiirem nihkumine Kanada poolt Venemaa suunas on põhjustanud ka loomade ja lindude rändel segadust või on koguni mõni juba teelt eksinud?

Lugeja küsib: «Maa põhjapoolne magnetpoolus liigub praegu Kanadast Siberi poole. Kas geomagnetvälja navigatsioonivahendina tajuvatele rändloomadele on olnud sel märgatav mõju?»

Vastab Mark Thompson, Tewkesbury, Gloucestershire, Ühendkuningriik:

Loomad, kes kasutavad Maa magnetvälja pikkadeks ränneteks, võivad seda tarvitada vaid selleks, et tuvastada kõrvalekaldeid oma plaanitud marsruudist. Arvatakse, et näiteks rändlindudel on kasutuses vähemalt kolm erinevat kompassi: üks võimaldab neil saada asukohateavet päikese järgi taevas, teine kasutab tähtede mustreid öösel ning kolmas põhineb Maa magnetväljal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles