PALJASTUS Astronoom avas veel ühe põhjuse, miks me pole siiani tulnukaid näinud (6)

teadus.postimees.ee
Copy
Gammakiirguse purse on nagu suur luud, mis pühib elu galaktikast. Nii võibki juhtuda, et tsivilisatsioonid lihtsalt kaovad ja meil pole tulnukaid võtta, kellega kontakti luua. Pildil on kosmiline objekt GRB 221009A ehk kokkutõmbunud tähest tekkiv must auk, mis eritas tohutus koguses valguse kiirusel eemalduvaid osakesi. Nende tekitatav universumi võimsaim gammakiirgus on üsna suurel alal kõike elusat hävitav. GRB 221009A kiirgus jõudis Maale 9. oktoobril 2022, kuid oli meist piisavalt kaugel, et meid see ei mõjutanud. Maale jõudmiseks kulus 1,9 miljardit aastat (pildil on kunstniku ettekujutus sündmusest).
Gammakiirguse purse on nagu suur luud, mis pühib elu galaktikast. Nii võibki juhtuda, et tsivilisatsioonid lihtsalt kaovad ja meil pole tulnukaid võtta, kellega kontakti luua. Pildil on kosmiline objekt GRB 221009A ehk kokkutõmbunud tähest tekkiv must auk, mis eritas tohutus koguses valguse kiirusel eemalduvaid osakesi. Nende tekitatav universumi võimsaim gammakiirgus on üsna suurel alal kõike elusat hävitav. GRB 221009A kiirgus jõudis Maale 9. oktoobril 2022, kuid oli meist piisavalt kaugel, et meid see ei mõjutanud. Maale jõudmiseks kulus 1,9 miljardit aastat (pildil on kunstniku ettekujutus sündmusest). Foto: NASA / Swift / Cruz deWilde / Scanpix

Universumis toimuvad gammakiirguse pursked, mis avastati alles 1960ndatel, on võimsaim energiaplahvatuse vorm, mis võib kustutada elu planeetidel. New Yorgi Stony Brooki ülikooli astronoomiaprofessor Frederick Walter jagas hiljuti teooriat, et needsamad gammakiirguse pursked võivadki olla vastutavad võimalike tulnukaeluvormide hävitamise eest.

Teooria, mida Walter jagas Daily Mailiga väidab, et gammakiirguse pursked – kosmiline suursündmus, mis on täis kiirgust ja tekitab kõige energiarikkamat valgust universumis, mis võib olla miljon triljonit korda heledam kui päike – võivad minema pühkida ka kõik potentsiaalsed tulnukaeluvormid ümbruses.

«See on lihtsalt nii tihedalt fokusseeritud kiir,» rääkis teadlane Daily Mailile, «kui see suunatakse läbi galaktika tasapinna, võib see põhimõtteliselt steriliseerida umbes kümme protsenti galaktika planeetidest. Tegemist on muidugi vaid ühega paljudest võimalikest selgitustest.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles