Jõukus muudab jaburaks Saudide linnautoopiad on pigem ohumärk kui tee tulevikku (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Neom

Linnaplaneerimise ajalugu ulatub tagasi aastakümnete taha, mil nii valitsused kui ka eraettevõtted on rajanud planeeritud ülesehitusega linnu alates Brasiliast kuni Islamabadini. Hiljutine ajalugu toob esile kaks suundumust, mis on andnud uue tõuke visionäärlikule linnaplaneerimisele, kirjutab theconversation.com.

Ühelt poolt on 1980ndatel hoogustunud neoliberaalsed «erimajandustsoonide» poliitikad, mis on muutunud peaaegu vaieldamatuks globaalseks majandususkumuseks. Teisalt on esile kerkinud «targa linna» mudel, kus laialdane andmete kogumine ja jälgimine loob suured andmehulgad, millest otsitakse lahendusi kõikidele linnaelu probleemidele.

Artiklis tuuakse esile ka tehisintellekti (AI) mõju, mis on justkui võlutolm, mis muudab iga uue linnaplaneerimise ettepaneku peaaegu jumalikuks plaaniks. Kaasaegne ideaalne linn on andmepõhine, vabaturumajanduse paradiis.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles