MÜSTILINE MAAILM 11 vastuseta küsimust tumeaine kohta – kas tead ehk vastuseid?

teadus.postimees.ee
Copy
Tumeaine jaotuse numbrilistel simulatsioonidel saadud hetkepilt kosmilisest võrgustikust. Heledamad kohad tähendavad tumeaine jaotuse tihedamaid kohti. Tihedaimad kohad kujutavad tumeaine jaotust väga paljudest galaktikatest koosnevates galaktikaparvedes, peened „niitjad“ moodustised aga galaktikatest ja galaktikate gruppidest koosnevad filamendides. Näha on ka tühjemad kohad.
Tumeaine jaotuse numbrilistel simulatsioonidel saadud hetkepilt kosmilisest võrgustikust. Heledamad kohad tähendavad tumeaine jaotuse tihedamaid kohti. Tihedaimad kohad kujutavad tumeaine jaotust väga paljudest galaktikatest koosnevates galaktikaparvedes, peened „niitjad“ moodustised aga galaktikatest ja galaktikate gruppidest koosnevad filamendides. Näha on ka tühjemad kohad. Foto: Wikimedia Commons, Wolker Springer, Max Planck Institute for Astrophysics

1930. aastatel märkas Šveitsi astronoom Fritz Zwicky, et galaktikad ühes kauges klastris tiirlesid üksteise ümber palju kiiremini, kui nende nähtava massi järgi eeldada võiks. Ta pakkus välja, et nähtamatu aine, mida ta nimetas tumeaineks, võib tõmmata neid galaktikaid gravitatsiooniliselt enda poole.

Sellest ajast alates on teadlased kinnitanud, et seda salapärast materjali leidub kogu kosmoses ja et seda on kuus korda rohkem kui tavalist ehk nähtavat ainet, millest on tehtud tavalised asjad nagu tähed ja inimesed. Hoolimata sellest, et tumeainet on kogu universumis näha, on teadlased selle üle siiski enamasti pead murdnud. Siin on 11 suurimat vastuseta küsimust tumeaine kohta.

Mis on tumeaine?

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles