NASA: meie «vanake» võis leida Marsilt muistse elu jälgi

teadus.postimees.ee
Copy
NASA juba aastaid vana marsikulgur Curiosity on varemgi planeedil põnevaid avastusi teinud ja ilusaid pilte saatnud. Ehkki praeguse avastuse kohta ei saa kindlalt väita, et see tõestab elu Marsil, viitab see siiski üsna täpselt Maa-sarnastele eluprotsessidele.
NASA juba aastaid vana marsikulgur Curiosity on varemgi planeedil põnevaid avastusi teinud ja ilusaid pilte saatnud. Ehkki praeguse avastuse kohta ei saa kindlalt väita, et see tõestab elu Marsil, viitab see siiski üsna täpselt Maa-sarnastele eluprotsessidele. Foto: Postimees

NASA marsikulgur Curiosity on Marsi Gale'i kraatri kuivanud järvepõhja uurides avastanud suures koguses mangaandioksiidi – mineraali, mis Maal on järvedes levinud tänu oksüdeerumisele, mis põhjustab mangaanikristallide teket hapniku olemasolul.

Selliste tingimuste esinemine Marsil viitab sellele, et sarnased olud võisid püsida ka Gale'i kraatris, kui see veel vee all oli.

Patrick Gasda Los Alamose riiklikust laborist selgitab: «Maal tekivad sellised ladestused pidevalt tänu kõrgele hapnikusisaldusele meie atmosfääris, mida toodavad fotosünteesiv elu ja mikroobid, kes aitavad kaasa mangaani oksüdeerumisreaktsioonidele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles