NEW SCIENTIST Tehisaru haiglas osutus suureks elupäästjaks

Jeremy Hsu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Kui lasta tehisarul lugeda elektrokardiogramme, võib päästa suure hulga patsientide elu, selgus teadlaste uuringust. Pilt on illustreeriv.
Kui lasta tehisarul lugeda elektrokardiogramme, võib päästa suure hulga patsientide elu, selgus teadlaste uuringust. Pilt on illustreeriv. Foto: Stephen Andrews / Pexels

Tehisaru on näidanud, et see võib päästa elusid, hoiatades arste ette, et nad kontrolliksid patsiente, kelle südametesti tulemused näitavad suurt surmaohtu. Randomiseeritud kliinilises uuringus, milles osales peaaegu 16 000 patsienti, vähendas kunstmõistus surmajuhtumite arvu kõrge riskiga haigete hulgas koguni 31 protsenti.

«See on tegelikult üsna erakordne,» kommenteeris Eric Topol Californias asuvast Scrippsi uurimisinstituudist, kes selles töös ise ei osalenud, «on väga haruldane, kui mistahes ravim vähendab suremust 31 protsenti, ja veelgi harvem juhtub seda mitteravimitega – seekord aitas lihtsalt tehisintellektiga inimeste jälgimisest.»

Chin Lin Taiwani riigikaitse meditsiinikeskusest ja tema kolleegid koolitasid oma tehisintellekti rohkem kui 450 000 elektrokardiogrammi (EKG) testiga, millega mõõdeti südame elektrilist aktiivsust koos EKG-s osalejate ellujäämisandmetega. Tehisintellekt õppis koostama skoori, mis kajastab iga patsiendi surmariski, kusjuures vähemalt 95 protsentiili kuulujaid peeti kõrgeks riskiks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles