UUS MATERJAL Kuldeen – mis see on? Näib, et veel pöörasem materjal kui grafeen

teadus.postimees.ee
Copy
Kuldeen – kahemõõtmeline kullakristall on paljulubav katalüsaator. Muidu üliheale elektrijuhtivusele lisandub kuldeenile ka pooljuhi omadusi.
Kuldeen – kahemõõtmeline kullakristall on paljulubav katalüsaator. Muidu üliheale elektrijuhtivusele lisandub kuldeenile ka pooljuhi omadusi. Foto: Dall-E tehisaru abil loodud kujutis

Grafeen on olnud nagu materjalide Houdini – nii andekas, et iga uus saavutus tundub juba ammu nähtud. Kuid nüüd esitab grafeeni positsioonile väljakutse põnev uustulnuk. Tutvuge kuldeeniga (goldene), kahemõõtmelise kullakihiga, millel on oma kummalised omadused.

Pole palju aega möödas, kui grafeen pidevalt uudistes figureeris ja seda tänu oma uskumatule tugevusele, õhukesusele, paindlikkusele, kergusele ja suurepärasele soojus- ja elektrijuhtivusele. Ja see kõik algas väga tagasihoidlikult – see «imematerjal» loodi esimest korda kasutades lihtsat kleeplinti, et koorida grafiiditükist maha ühe aatomi paksuseid kihte.

Edasised katsed andsid ainele veelgi uskumatuid omadusi, päikesepaneelidesse, ekraanidesse, riietesse, kiivritesse, kuulikindlatesse vestidesse, lennukitesse, isegi jalanõudesse. Kuid lõpuks jõudiski see uskumatu materjal nii uudistesse kui turule – meil on tüütu sellest kirjutada, teil tüütu seda lugeda. Isegi praegu võtab see loo jaoks liiga palju ruumi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles