Lisaks nahkhiirtele teevad ka need loomad inimesele kuuldamatut häält – nad suisa karjuvad (1)

teadus.postimees.ee
Copy
See lehekonn Haddadus binotatus röögatab üsna pööraselt, aga see toimub inimese kuuldeulatusest kordi kõrgematel sagedustel.
See lehekonn Haddadus binotatus röögatab üsna pööraselt, aga see toimub inimese kuuldeulatusest kordi kõrgematel sagedustel. Foto: Henrique Nogueira

Hiljuti Acta Ethologica ajakirjas avaldatud uuring tõi esimest korda Lõuna-Ameerikas päevavalgele kahepaiksetel ultraheli kasutamise. Samuti kirjeldati esimest korda ultraheli kasutamist röövloomade vastu kaitseks, väljendudes hädakutsungis, mis on paljudele loomadele kõrvulukustav, kuid inimestele kuuldamatu.

«Mõned potentsiaalsed kahepaiksed röövloomad, nagu nahkhiired, närilised ja väikesed primaadid, on võimelised tekitama ja kuulma selle sagedusega helisid, mida inimesed ei suuda. Üks meie hüpoteesidest on, et hädakutsung on suunatud mõnele neist, kuid võib ka olla, et lai sagedusriba on üldistav selles mõttes, et see on mõeldud hirmutama võimalikult paljusid röövloomi,» sõnas artikli juhtivautor Ubiratã Ferreira Souza. Uuring oli osa tema magistritööst São Paulo osariigis asuvas Campinase osariigi ülikooli bioloogiainstituudis (IB-UNICAMP), mida toetas FAPESPi stipendium.

Miks veel karjuda?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles