Miljardid aastad tagasi pöörati Kuu pahupidi

teadus.postimees.ee
Copy
Hiljuti Ameerikas Päikest varjutanud Kuu on vägivaldse minevikuga. Kunagi juhtus koguni nii vägivaldne sündmus, arvavad teadlased, et Kuu sisemus pöörati pahupidi ja nüüd on see hoopis meile nähtaval välisküljel.
Hiljuti Ameerikas Päikest varjutanud Kuu on vägivaldse minevikuga. Kunagi juhtus koguni nii vägivaldne sündmus, arvavad teadlased, et Kuu sisemus pöörati pahupidi ja nüüd on see hoopis meile nähtaval välisküljel. Foto: JB / Pixabay

Teadlased võivad olla jõudnud ühele sammu lähemale mõistatuse lahendamisele, miks Kuu meie taevas nii veidralt paistab. Uute tõendite põhjal on selgunud, et Kuu pind on asümmeetriline, kuna Kuu vahevöö pöördus pea peale ajal, mil taevakeha oli veel noor.

Lahti seletades tähendab see, et kõik, mis kunagi asus Maa kaaslase peal, vajus allapoole, kuid see, mis oli all, tuli välja valguse kätte.

Kuuteadlased on juba aastakümneid arutlenud Kuu vahevöö ümberpööramise teooriat. Nüüd on meil selle toetuseks olemas ka uuemad tõendid. Arizona Ülikooli planeediteadlaste Weigang Liangi ja Adrien Broqueti juhitud uurimisrühm on leidnud, et Kuu gravitatsioonikaart sobib kõige paremini just selle vahevöö ümberpööramise mudeliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles