Uuring Järgmise 500 aasta jooksul on kliimamuutustest enim mõjutatud piirkonnad boreaalsed metsad ja tundra (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Männik Lahemaa rahvuspargis.
Männik Lahemaa rahvuspargis. Foto: AdobeStock

Värske rahvusvahelise uuringu põhjal võivad järgmise 500 aasta jooksul kliimamuutustest enim mõjutatud piirkonnad olla boreaalsed metsad ja tundra.

Kanadas ja Alaskal laialdaselt levinud boreaalsed metsad ning nendest põhja pool asuvad tundrad võivad olla need ökosüsteemid, mida kliimamuutused enim mõjutavad, vahendab www.eurekalert.org.

Mõned taimed ja loomad võivad kliimamuutustega kohanemata kaduda, seega peavad inimesed leidma uusi viise boreaalmetsade ja tundra kaitsmiseks.

Uuringu korraldasid Yorki, Leedsi, Oxfordi ja Montreali ülikoolide ning ETH Zürichi teadlased, kasutades laialt levinud kliimamudelit, mis simuleeris erinevaid atmosfääri süsinikdioksiidi kontsentratsioone. Eesmärk oli hinnata kliimamuutuste mõju maailma ökosüsteemidele kuni aastani 2500.

Enamik kliimaprognoose ulatub aastani 2100, kuid teadlased soovivad teha pikemaajalisi ennustusi, et mõista, kui palju peavad inimesed, loomad ja taimed järgmise sajandi jooksul kliimamuutustega kohanema. See on oluline, kuna pika elueaga puud kohanevad sajandite, mitte aastakümnete jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles