NASA tulistab kolm raketti päikesevarjutusse – loe, miks seda tehakse (3)

teadus.postimees.ee
Copy
NASA koloriseeritud pilt täielikust päikesevarjutusest. Seekord kulgeb see vari diagonaalselt üle Põhja-Ameerika tihedalt asustatud piirkondade.
NASA koloriseeritud pilt täielikust päikesevarjutusest. Seekord kulgeb see vari diagonaalselt üle Põhja-Ameerika tihedalt asustatud piirkondade. Foto: NASA

8. aprillil kulgeb diagonaalis üle Põhja-Ameerika päikesevarjutus, mis on selle teel tekitanud majutuse broneerimise buumi. USA kosmoseagentuur NASA aga kavatseb varjutusse kolm raketti lasta, et uurida, kuidas nähtus mõjutab Maa atmosfääri.

Kui täielik päikesevarjutus jätab osa Põhja-Ameerikast varju, plaanib NASA selle hetkelise pimeduse katte all läbi viia ebatavalise operatsiooni: saata kolm raketti otse hämardunud taevasse. Sond-raketid lastakse välja 45 minutit enne varjutust, selle ajal ja 45 minutit pärast seda, et koguda andmeid häirete kohta, mida täielik varjutus põhjustab atmosfääri kõrgemas kihis ionosfääris.

NASA Wallopsi lennurajatisest Virginias stardivad atmosfäärihäired uurima Eclipse Pathi (APEP) raketid, mida on ka varem välja lastud ja edukalt tagasi toodud New Mexico osariigis asuvast White Sandsi katsejaamast 2023. aasta oktoobris osalise päikesevarjutuse ajal. Neid renoveeriti ja täiendati uute mõõteriistadega ning käivitatakse nüüd uuesti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles