Kuues meel on olemas – loe, kuidas see siis toimib

Copy
Kuues meel on süsteem, mis annab inimesele märku tema enda organismi seisundeist – iseasi, kas ja kuidas me seda kuulda võtame ja neist asjust aru saame.
Kuues meel on süsteem, mis annab inimesele märku tema enda organismi seisundeist – iseasi, kas ja kuidas me seda kuulda võtame ja neist asjust aru saame. Foto: Marek Strandberg Dall-E tehisaru abil

Me oleme kõik tuttavad viie meele – kompimise, nägemise, kuulmise, haistmise ja maitsmise – olemustega, ent mitte kõik ei tea, et meil on lisameel nimega interotseptsioon. See on meie keha sisemise seisundi tunnetamine, omalaadne olukorrateadlikkuse süsteem. See aitab meil tajuda ja tõlgendada sisemisi signaale, mis reguleerivad meie kehas elutähtsaid funktsioone nagu nälg, janu, kehatemperatuur ja südamerütm.

Kuigi me ei pööra sellele palju tähelepanu, on see äärmiselt oluline meel, kuna see tagab, et iga süsteem kehas töötab optimaalselt. See teeb seda, hoiatades meid, kui meie keha võib olla tasakaalust väljas – näiteks pannes meid jooma, kui tunneme janu, või öeldes meile, et võtaksime kampsuni ära, kui on liiga palav.

Vaim on terve, kui teab, kuidas asjad on

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles