PÖÖRANE VÄRK Betoonist teekattel sulab lumi ja jää nagu naksti – ei mingit soola ja ei mingit lumelabidat

teadus.postimees.ee
Copy
Lumesahk lumetõrjet tegemas. USAs kulub igal aastal üle 2,3 miljardi USA dollari lume ja jää tõrjeks. Lisaks miljonitele, mis kuluvad lumest ja jääst põhjustatud kahjude parandamisele.
Lumesahk lumetõrjet tegemas. USAs kulub igal aastal üle 2,3 miljardi USA dollari lume ja jää tõrjeks. Lisaks miljonitele, mis kuluvad lumest ja jääst põhjustatud kahjude parandamisele. Foto: Tairo Lutter

USA teadlased on loonud uutmoodi sooja hoidva betoonmaterjali, mis suudab sulatada lund ja jääd kuni kümme tundi soola või labidat kasutamata. Uudne materjal võib vähendada vajadust sahatamise ja soolatamise järele ning pikendada teekatete eluiga, kirjutab newatlas.com.

Teadlaste betoonile lisatud «eriline materjal» on parafiin, mis on nn faasivahetuse materjal, sest see eraldab soojust, kui ta temperatuuride langedes läheb toatemperatuuril vedelast olekust tahkesse olekusse. Eelmises uuringus katsetasid nad faasivahetusega betooni termiliselt kontrollitud laboratooriumis, kuid praeguses uuringus katsetasid nad seda reaalajas, reaalsetes tingimustes.

USA transpordiministeeriumi (DOT) andmetel asub üle 70 protsendi teedest piirkondades, kus esineb lund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles