Teadlased Lasime vette korallrahude häält ja korallivastsed ujusidki kohale ja hakkasid riffe moodustama

teadus.postimees.ee
Copy
Kuigi korallrahud ei kata maakera pindalast isegi ühte protsenti, on nad koduks 25 protsendile merekaladest. Paari viimase aastakümnega on saastatus, liiga suur kalapüük, kiire rannaalade areng ja mitmed muud tegurid hävitanud kümnendiku kõigist maailma korallriffidest.
Kuigi korallrahud ei kata maakera pindalast isegi ühte protsenti, on nad koduks 25 protsendile merekaladest. Paari viimase aastakümnega on saastatus, liiga suur kalapüük, kiire rannaalade areng ja mitmed muud tegurid hävitanud kümnendiku kõigist maailma korallriffidest. Foto: Wikimedia Commons

Teadlased on avastanud, et tervete korallrahude helisalvestised võivad meelitada vabalt ujuvaid korallide vastseid kahjustatud rahude juurde. See leid võib olla suur samm maailma korallrahude säilitamisel, millest hinnanguliselt 25 protsenti on viimase 30 aasta jooksul välja surnud, kirjutab newatlas.com

Kuigi korallipolüüpidest koosnevad rahu struktuurid on paigal, ujuvad polüübid ise oma vastsestaadiumis siiski vees ringi. Lõpuks, kui nad leiavad meeldiva koha, kinnituvad nad kivi või muu kõva pinna külge ja hakkavad eritama kaltsiumkarbonaati, mis lõpuks kujuneb korallrahuks.

Üks lähenemine hävinud rahude taastamisel hõlmab vastsete nende juurde meelitamist, lootuses, et olendid sinna jäävad ja korallriffe taastama asuvad. Küsimus on selles, mis meelitab vastseid kohale?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles